hétfő, december 14, 2015

Gondolataim a hitről a kereszténység Istentől kapott kulcsáról. I rész

Már egy ideje a hit témája körül forognak a gondolataim.
Ezekből, a gondolatokból, felismerésekből fogok most leírni párat, annak reményében, hogy benneteket is továbbgondolásra, átértékelésre, rendezésre buzdítsalak, ebben a lényegi témában. Nem igazán kell hangsúlyoznom, a hit rendkívül fontos szerepét a hívő élet egészére nézve. Bizonyára mindenki ismeri a biblia azon kijelentését, hogy lehetetlen dolog hit nélkül Istenhez közeledni/tőle pozitív értékelést kapni. Ha van valami, ami úgymond csípi Isten szemét, amit nem igazán tolerál, az a hitetlenség! Ezt a tényt nagyon fontos megtanulnunk, rengeteg csalódást, félreértést, és felesleges körök megfutását küszöbölhetjük ki, ha ezt az igazságot szem előtt tartjuk a hívő életünkben. Most nem térek ki részletesen arra, hogy a biblia lapjain azt találjuk, hogy Isten elvárja, számon kéri gyermekeitől a hit meglétét és annak megmutatkozását. Igen sok igevers szól elmarasztalóan és kárhoztatva a hitetlenséget, a kishitűséget, és a halott hitet. Jézus szavaiból is egyértelmű hogy számára érthetetlen, és felháborító volt, ha a tanítványok nem mutatták be/nem élték meg a gyakorlatban a bibliai hitet.
„És monda nékik: Miért vagytok ily félénkek? Hogy van, hogy nincsen hitetek?”
„Vétkeztünk és gonoszságot míveltünk, hitetlenül cselekedtünk és pártot ütöttünk ellened, és eltávoztunk a te parancsolataidtól és ítéleteidtől.”     
„Nem is tőn ott sok csodát, az ő hitetlenségök miatt.”
„Ő pedig felelvén néki, monda: Óh hitetlen nemzetség, meddig leszek még veletek? Meddig szenvedlek még titeket? Hozzátok őt hozzám.”
Igen sok igeverset lehetne még citálni, de én elégségesnek látom a fentieket, ahhoz hogy teljesen tisztában legyünk a ténnyel: Isten nem kultiválja a hitetlenséget!

A következő feladatunk annak megértése, hogy a biblia nem tartja értékelhetőnek a cselekedeteket nélkülöző hitet! Lehet, hogy ez így nyersnek tűnik egyesek számára, de attól még teljes mértékben igaz. Egyértelműen felismerhető az egészséges bibliaértelmezésből, hogy a szellemben/szívben meglévő hitet a cselekedetek teszik teljessé. A biblia szerint a cselekedetek nélküli hit halott hit és Isten előtt elfogadhatatlan. A bibliában minden megmutatkozó hitet egyben cselekedetekben is mérni és beazonosítani lehetett.

Szoktunk beszélni, értelmi, észhitről, ami nem mozgatja meg az ember szellemét/szívét és személyiségét, magyarán nincs cselekedete. Ezért az észhitet, ami a biblia igaznak tartása minden Isten akarata szerinti cselekedet nélkül, még mindig a halott hit kategóriájába kell sorolnunk, hiszen nincs mérhető gyakorlati megnyilvánulása, ami az adott embert megváltoztatná, és közelebb vinné Isten akaratához. A bibliai hit az ember teljes személyiségének adatott, a teljes személyiségét akarja áthatni és nem csak az értelmét/elméjét.
Az írástudóknál pont ez volt a probléma, ezért mondta Jézus nekik:

„Aki elküldött engem, maga az Atya is bizonyságot tett rólam. Sem hangját nem hallottátok soha, sem ábrázatát nem láttátok.
Az ő igéje sincs maradandóan bennetek: mert akit ő elküldött, ti annak nem hisztek.
Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam;
És nem akartok hozzám Jönni, hogy életetek legyen!
Dicsőséget emberektől nem nyerek.
De ismerlek benneteket, hogy az Istennek szeretete nincs meg bennetek:”

Írástudók, bibliaismerő emberek kutatják a szentírást, de sajnos a Szent Szellem vezetése nélkül. Jézus szerint hiába ismerik az írásokat nincs hitük/nem hisznek. Az ige nincs maradandóan bennük, azaz nem lesz igenné és ámenné az életükben, csupán a tudásukat érinti. Konklúzió:”az Istennek szeretete nincs meg bennetek”

Természetesen Isten áldja meg a teológusokat, írástudókat, remek emberek sokat köszönhetek nekik. Szóval akinek nem inge.. :)   

Köszönöm a figyelmeteket, ha Isten is megengedi, nemsokára folytatom a témát.




Nincsenek megjegyzések: