vasárnap, november 28, 2010

Törjük össze a jézuska képet!

Avagy gyermek voltam de felnőttem!



Már igazán régóta kikívánkozik belőlem, hogy hangot adjak abbéli felháborodásomnak, amit évente karácsony tájékán érzek az felett a hihetetlenül buta tény felett ahogy az emberek ilyenkor belekezdenek a jézuskázásba. Na most ezzel meg mi bajod van, kérdezhetitek.
S ha tovább olvasol, igyekszem választ is adni. No nem, azért mert bármelyik bibliai igazság rászorulna az én védelmemre. Csupán az alábbi pár mondattal szeretném a jézuskázás gyakorlatát helyére rakni az embertársaim gondolkozásában. S ha csak egy ember jézussal kapcsolatos képe megváltozik, és helyére kerül, akkor igazán százszorosan megérte leírni az alábbi pár mondatomat.

A legtöbbünk számára nem árulok el titkot, amikor megemlítem, hogy Jézus  kb 2ooo éve csecsemőként megszületett egy betlehemi jászolban. S ezzel elkezdődött az emberi faj visszavásárlása a halál és Isten  ősi ellenségének sátánnak a kezéből. Természetesen a megváltás munkája csak évtizedekkel később kb. 33 éves korában lett egyértelműen elvégezve. Mikor is a Názáreti Jézus Krisztus Jeruzsálem mellett a koponya helyén ismertebb nevén a golgotán kínos kereszthalált szenvedett mindannyinkért feláldozva magát.
Szóval kétség kívül volt Jézusnak gyerekkora, amibe természetesen belefér, az hogy nem egyszer becézve szólíthatták. De azért mert bármiféle kereszténynek gondolt ünnep, mint pl. karácsony  és azon gyakorlat miszerint bizonyos emberek bizonyos egyházakban azon fáradoznak, hogy az emberiség csak egy soha fel nem nőtt Jézuska képpel rendelkezzen  egész egyszerűen tarthatatlan.
Mi emberek - természetesen nem mindenki - ilyentájt előszeretettel elkezd jézuskázni.
Van aki  tudatlanságból vagy a gyerekekre való tekintettel, mivel az a bizonyos ajándék
valamiféle jézuska által került az alá a bizonyos fa alá. Van aki annyira fontos ember, hogy egyáltalán ilyen dolgokkal ö nem is foglalkozik  amúgy is mese az egész.
De most egy pillanatra nézzük meg mi áll a Bibliában arról a tökéletes emberről és Istenről egy személyben, akit a történelemben úgy ismerhettünk, meg hogy Názáreti Jézus Krisztus. 
S akivel ma is milliók tartanak élő személyes kapcsolatot, mivel Ö felcseperedvén elvégezte az emberiség megváltását az ö szent és tiszta vérén. Aki halott volt a mi bűneink miatt! DE IME ÉL!
Csak egy-két igevers a számtalan közül:
Talán kezdjük egy olyan igével, ami arról tájékoztatja az Istenfélő Bibliaolvasó embereket
miszerint  az Úr Jézus az Isteni szava által tartja fent és működteti mind a látható, mind a láthatatlan világmindenséget.
„Aki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, aki hatalma szavával fenntartja a mindenséget, aki minket bűneinktől megtisztítván, ült a Felségnek jobbjára a magasságban,”
jézuska helyett itt egy szempillantásnyi ideig megláthatjuk a feltámadott és megdicsőült Jézus Krisztust, akié minden hatalom égen és Földön. Akinek Te és Én mindennap hálásak lehetünk, hogy egyáltalán felébredünk meg tudjuk mozdítani a végtagjainkat, és levegőt vehetünk egy új nap kezdetén.

Vagy nézzük meg a kiküldési parancsát Urunknak.
„És hozzájuk menvén Jézus, szólt nékik, mondván: Nékem adatott minden hatalom mennyen és földön. Elmenvén azért, tegyetek tanítványokká minden népeket, megkeresztelvén őket az Atyának, a Fiúnak és a Szent Léleknek nevében, Tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam néktek: és íme én ti veletek vagyok minden napon a világ végezetéig. Ámen!”
Itt is egyértelmű, hogy egy érett a gyermeki kort régen elhagyó Isten fiaként megbizonyítatott minden hatalommal bíró dicsőséges személyt, láthatunk.

Zárószóként szeretnék megnyugtatni mindenkit teljesen jónak, tartom, ha az emberek megajándékozva egymást és a gyermekeket kifejezik a szeretetüket. Persze ez ne szorítkozzon csak egy decemberi napra. Ez a szeretet tapasztalható legyen egész évben.
Ezzel is bizonyítva annak  valódiságát.  Ebben senkit nem zavarhat meg az a tény hogy az Úr Jézus Krisztus már nem kisgyermek.Csak megjegyzem hogy nagyon sokszor az Isten felé mutatott tiszteletlenségeink mögött pontosan az ilyen és hasonló helytelen Jézus kép áll. Hát ezért volt fontos leírnom számotokra ezt a pár sort.
Mi magunk is azt értékeljük ha embertársaink helyesen látnak minket. A mindenható Isten is így van evvel.
Mégpedig a mi érdekünkben.