péntek, május 21, 2010

Gondolatok a biblia értelmezésével kapcsolatosan.


Sokan félre dobják a bibliát mondván nehéz érthetetlen. Mások kezükbe se veszik mivel tudni vélik sokan már bekattantak tőle. Aztán vannak akik annyira bölcsek a maguk szemében hogy azért nem tartják méltónak, hogy tanulmányozzák. Természetesen ezek az emberek, több milliónyi embert maguk mögé parancsolva világítanak hatalmas szellemi nagyságukkal. Csak az a kérdésem, ha ekkora a fény, miért nem látszik meg az életükben, a cselekedeteikben. Na de a témánál maradva.

Talán az a legfontosabb hogy nem mechanikusan nem gépies módon kell értelmezni az igét. A kereszténység nem egy szabályok gyűjteménye, ezt tedd ezt meg ne tedd. A kereszténység a bibliából táplálkozó annak talaján Isten gondviselésében felnövő, élettel telt, energikus, mindenre kiható életvitel. Egy valós Krisztus követés.
Nagyon fontos a józan bibliai gondolkozás. Tehát nem ráhúzni kell egy - egy helyzetre egy - egy készen kapott sémát, ami különböző igékből lett összerakva. Hanem az igék és a helyzet között, gondolkozásnak is kell lennie, illetve magát a helyzetet igei módon kell értelmezni és ezáltal friss és élő megoldásokat kell találni.
A manna is naponta szedett friss és az adott éhség betöltésére való volt. Nem szabad egy helyzetre sematikusan ráhúzni egy igét, ahogyan azt sok keresztény teszi. Az igén alapuló a Szent szellem vezetésében való gondolkozásra van szükség. Ez sokszor egészen más eredményt ad, mint amire először eljutottunk volna. Természetesen széleskörű és mély bibliaismeretre van szükség, ahhoz hogy az ember elmélkedése biztonsággal tudjon mozogni az igében. Tehát nagyon fontos a Biblia részletes ismerete. 
A példabeszédek, azt mondja, hogy a bölcsességet úgy kell kutatni, mint a kincseket. Jób könyve a bölcsesség említésénél, egy bányát ír le hosszasan. Érdekes, egy tárna feltárásról beszél, és van egy sor ami ezt mondja: "van föld amelyből kenyér terem, alant pedig fel van forgatva mint egy tűz által" Itt megfogalmazódik, hogy van aki a bibliát csak azért forgatja, hogy a napi eledelét megkapja. De tovább olvasva, a kenyértermő föld alá érkezve, drágakövek tűnnek elő: zafír, arany, ami arról beszél, hogy eme kincsek megszerzése után nem csak egy napi, hanem esetlegesen egy teljes havi/évi szellemi eledelhez juthatunk. Így erő és energia tartalékok szabadulhatnak fel, egy aktívabb gyakorlatiasabb hívő életvitelre.

Nézzünk egy példát Dávid esetében. Fogta a frigyládát és a mózesi rendtartásból kiemelve felvitte a saját házába és ott dicséretben részesítette. Nos, ha valaki a törvényt eme cselekedetre ráhúzva  értékel, akkor törvényellenes cselekedetként kell aposztrofálnia Dávid tettét. De valóban törvényellenes volt e, ez a tette Dávidnak? Nem, nem volt az, hanem mélyebb látás alapján magasabb szintű értelmezésen/vezetésen alapult, mint ami a megszokott volt. Ugyan így, amikor elfogyasztotta a szent kenyereket. / Az ige azt mondja a betű öl a szellem pedig megelevenít. / Vannak akik a betű alapján, parancsolatok alapján lelki-gondoznak, vagy bibliát értelmeznek. Előáll egy helyzet és ők azonnal készek odavágni egy igét, mondván ez van leírva a bibliában. Az eredmény pedig elszomorító. Betű ugyan volt, de nem a Szent Szellem által volt hasogatva, értelmezve, szólva. Az igeértelmezés alapja, hogy a rész fényét, csak az egész világosságánál lehet, a leginkább meglátni! Isten nem adott jogot ara, hogy akár egyetlen részt is kiragadva, függetlenül a szentírás többi kijelentésétől értelmezünk. A teljes írás Istentől ihletett, az fel nem bontható! A teljes Írás Istentől ihletett, sem kiragadni sem elferdíteni sem kiegészíteni nem szerencsés. A bölcsesség sok tanácsos által van, ezért szükséges a rendszeres józan eszmecsere, más Istenfélő érett keresztényekkel, akik mintegy megvizsgálják, megmérik, esetlegesen felhívják a figyelmet más nézőpontra is. Ez megvédi az embert az öncsalás csapdájától a hitetés szellemi erőitől.

Van még egy dolog, amit megemlítenék. Sajnos többször találkoztam keresztény körökben, hogy egy helyzetre, látszatra igazat szóltak de a közölt információ mögött Isten Szelleme helyett, démoni jobb esetben emberi okoskodás volt. Ilyen esetekben ugyan az történik, mint az Úr Jézus megkísértésénél, elhangzik egy ige, ami ugyan szerepel a bibliában „meg van írva angyalainak, parancsol felőled, ugorj hát le …
De nézzük csak meg Jézus mit tett! Nem ugrott le, pedig úgymond igét kapott, ami benne van a bibliában. Hanem teljesen jogosan megvizsgálta a Szellemet is ami az adott információt közölte neki. S tudta, hogy hiába igét hall, az nem Isten szellemétől van. Ezért csak a vesztére lenne, ha engedelmeskedne a "kapott" igének.
Ennek fényében én is csak azt tudom javasolni mindenkinek, Amit János apostol, hogy mindig figyeljük meg, ha az írott igéről van is szó, hogy ki is, és milyen Szellemből szólja.
Alapelv:” Ha valaki szól, mintegy Isten igéit szólja: ha valaki szolgál, mintegy azzal az erővel szolgáljon, a melyet Isten ad: hogy mindenben dicsőíttessék a Jézus Krisztus által, a kinek dicsőség és hatalom örökkön-örökké. Ámen.” 


Az ige kétélű kard! De sok keresztény ezt nem veszi figyelembe az egyik oldalát felismerve az igének, a másikról tudomást sem véve, megrövidíti magát s nem kis bonyodalmat félreértést okoz. 
A legtöbb megosztottság a felekezetek, gyülekezetek között szerintem, ebből adódik
Az Úr Jézus szerint a tévelygésnek két fő forrása van. Isten igéjének nem kellő alaposságú ismerete. /Aminek gyakori előidézője a tradíció előnyben részesítése az igével szemben,valamint felületes, átfogó Igeismeret./
A második pedig az Isten erejének a nem ismerése, illetve fel nem ismerése. 
/Ami egyértelműen a Szent Szellem személyének, munkájának, ajándékainak, vezetésének, a nem felismerése illetve az e területen való, vallásos félelem./

Kedves olvasó kérem Istent hogy velem együtt számodra is adjon kegyelmet az Ő személyéhez való közelebb kerülésre és az Ő igéjének a Szent Szellem által való helyes értelmezésére.

kedd, május 18, 2010

a mindennapi terhek...

Válságok katasztrófák….


A Gazdasági válságok, éhínségek valamint más katasztrofálisan ható események nem csak a mai idők termékei. A biblia több helyen is említi, foglalkozik a kérdéssel. Már az ó szövetség is többször ad híradást anyagi nehézségekről, éhínségekről. Megemlítve, felvázolva azok kialakulását, hatásait és felszámolásának ill. kikerülésének lehetőségeit.

Nagyon sokan a mai napig úgy gondolják, hogy Isten miután megteremtette a láthatatlan és látható világmindenséget benne, a Földel és a teljes teremtettséggel. Visszavonult mintegy magára hagyta az általa teremtett Földet és magát az embert is.
Hála Istenek ez nem így van ez a gondolkozás teljes mértékben, ellenkezik a biblia kijelentésével. Nem kell messzire mennünk, csak gondoljunk Isten azon megváltói nevére Amikor is mint Jahve Jire jelenti ki magát. Amit úgy adhatunk vissza, hogy Isten az aki ellát Isten a gondviselőm, Ö aki minden szükségemre valós válasz. De itt gyorsan megjegyzem, azt hogy mi az én igazi szükségem annak meghatározását Isten maga határozza meg. Mi ne merjük azt gondolni, hogy Isten valamiféle automata bedobáljuk neki az imákat és Ö már adja is….Ilyen és hasonló magatartás Isten előtt elfogadhatatlan. Isten nem egy szenilis öregember, aki ne ismerné fel világosan ki az aki Öt magát keresi istenfélelemmel és hittel, és ki az aki csak arra kíváncsi hogy - hogy szerezheti meg az áldásokat amik számára fontosak. De maga az Áldást adó már nem igazán érdekli. Bárcsak ne látnánk ilyen embereket. Mert ezek nagyon nagyot fognak csalódni.
Isten JÓ! Jó akarattal van felénk, és a javunkat munkálja. DE NEKÜNK EGYÜTT KELL MŰKÖDNÜNK VELE! Ha nem tesszük csak magunkat, okolhatjuk, ha a problémáinkba belefulladunk.


Gyakori hiba, az hogy az ember a nyomások, és szükségek idején szinte nem tud elszakadni elkülönülni azoktól a problémáktól és nyomasztó dolgoktól, amik a jelenben megfosztják a békességétől, az örömétől, a bizalomtól és a reménységtől. Pedig nagyon fontos lenne hogy ne az adott nehéz vagy kritikus helyzettel foglalkozzon álló nap. Valahogy olyan ez mint aki a labirintusban ragadt és csak a falakat látja és egyre jobban bepánikol és leuralja a félelem. Így a végén már tényleg gondolkozás képtelenné válva összerogy.Ha ugyanez az ember Istenre támaszkodva fentről mintegy madártávlatból nézné a labirintusát meggyőződésem, hogy sokkal hamarabb és kreatívabban tudná a helyzetét kezelni. Ha Isten igéjét ismerve pedig bízik teremtőjében, nos garantálható hogy nem fog megszégyenülni.
Mit is mond az Ige:” Sok baja van az igaznak, de valamennyiből kimenti az Úr.” Tehát sok baja van /ezen nem kell csodálkozni/ DE VALAMENNYIBŐL KIMENTI az ÚR!

Most még nehéz átlátni, hogy ez a mostani gazdasági válság és más nehézségeink mennyire és milyen mélyen érinti a közeljövő mindennapjait, személyes életterünket. ÉN bízom, abban, hogy akár hogyan is alakulnak a dolgok Isten velünk, van és kész értünk cselekedni. Nekünk megvan a lehetőségünk, arra hogy az ínséges időket is sikeresen átéljük a GONDVISELŐ Isten oldalán.

 Ez úton szeretnék megkérni minden hívő olvasómat, járjon közben, és imában vigye az Úr elé azokat a nehézségeket, amiket a környezetében életében tapasztal. Isten imameghallgató és könyörülő! Az igaznak imái pedig igen hasznosak.




Bibliai igeversek tanulmányozásra.
Jób könyve 5.fejezet
Móz első könyve 41.fejezet
Krónika második könyv 2o. fejezet 8-9 versek.
Zsoltár 91-es