péntek, április 12, 2013

A kegyelemből kiesve..



Minden egyes ember megtérése/hitre jutása kifejezhetetlen öröm itt és a mennyei helyen is. Az ige ezt az angyalok örvendezésével fejezi ki. Azt is leszögezhetjük, hogy Isten rendkívüli irgalma miatt. A z ingyen kegyelemből nekünk ajándékozott örök életet bizony nem egykönnyen lehet elveszíteni. Mások szerint, pedig egyáltalán nem lehet a nekünk ajándékozott kegyelmi állapotból kikerülni. Magam ez utóbbi feltevéssel nem tudok azonosulni, de tudom, hogy van ilyen látás is az egyházban.
Éppen ezért gondolkoztam a napokban, azon hogy a biblia egészen konkrétan beszél egy területről a Szent Szellem káromlásán kívül, ami egészen bizonyosan Isten nemtetszését és haragját váltja ki. Oly annyira hogy az a hívő  aki ebbe a csoportba/kategóriába beleesik véleményem szerint még az Istennel való kapcsolatát és örökkévaló sorsát is veszélybe, sodorja. Sokan tudjátok, mire gondolok. Ez a terület nem más, mint a törvény alá való kerülés a törvény rendszerébe való beállás. Ez egy olyan rendkívül veszélyes terület, amiről legnyomatékosabban talán a Galatákhoz írt levélben olvashatunk.
A biblia e könyvében félreérthetetlenül meglátni, hogy Isten több szempontból is kárhoztatja a törvény rendszerébe való beállást. Azaz a cselekedetek általi megigazulást, mint lehetőséget. Amit nem meglepő módon minden kereszténységen kívüli vallás nagyon is hangsúlyoz. Már ez a tény önmagában rendkívül sokatmondó. 

                                                Az oldal készítésénél Kubivet készletét használtam.

Mielőtt belekezdünk a Galatákhoz irt levél témához kapcsolódó igeverseinek megvizsgálásához. Szeretném felhívni a figyelmeteket egy fontos dologra. Megfigyelhető hogy Pál apostol minden levelében még az igen csak erkölcstelen bűnökkel megterhelt  Korinthusiakhoz írott levelében is mindjárt az elején hálákat ad Istennek a gyülekezetért. De ezt a hála megfogalmazást érdekes módon nem találod meg a Galatákhoz íródott levél esetében. Hanem egy rendkívül komoly feddést és számonkérést, figyelhetünk meg.

Az első fejezetben:
"Csodálkozom, hogy Attól, aki titeket Krisztus kegyelme által elhívott, ily hamar más evangéliumra hajlotok. Holott nincs más; de némelyek zavarnak titeket, és el akarják ferdíteni a Krisztus evangéliumát."   
Belevág a közepébe. Galaták az a bajom hogy más evangéliumot nem az eredetit követitek. Egy hamis evangéliumnak adtok teret.

A második fejezetben:
"Tudniillik a belopózkodott hamis atyafiakért, akik alattomban közénk jöttek, hogy kikémleljék a mi szabadságunkat, mellyel bírunk a Krisztus Jézusban, hogy minket szolgákká tegyenek: Kiknek egy pillanatra sem adtuk meg magunkat, hogy az evangélium igazsága megmaradjon számotokra."
Tehát a veszélyforrás nem külső, hanem belső, mégpedig a hamis atyafiak, akik hamis evangéliumot hirdetnek. Valamint Pál megemlíti, hogy egy pillanatra sem fogadták el ezt a hamis szolgálatot és a hamis evangéliumot sem.

Harmadik fejezet:
"Óh balgatag Galátziabeliek, kicsoda igézett meg titeket, hogy ne engedelmeskedjetek az igazságnak, kiknek szemei előtt a Jézus Krisztus úgy íratott le, mintha ti köztetek, feszíttetett volna meg? Csak azt akarom megtudni tőletek: a törvény cselekedeteiből kaptátok-e a Lelket, avagy a hit hallásából?
Ennyire esztelenek vagytok? Amit Lélekben kezdtetek el, most testben fejeznétek be?
Annyit szenvedtetek hiába? ha ugyan hiába. Annak okáért, aki a Lelket szolgáltatja néktek, és hatalmas dolgokat művel bennetek, a törvény cselekedeteiből, vagy a hit hallásából cselekeszi-é? Miképpen Ábrahám hitt az Istennek, és tulajdoníttatott néki igazságul. Értsétek meg tehát, hogy akik hitből vannak, azok az Ábrahám fiai."

Pál egyértelművé teszi a Galaták elfogadták a hamis szolgálóktól a hamis evangéliumot melynek következménye, az hogy igézet/varázslás alá kerültek. Aztán ismételten kihangsúlyozza a hit egyedülvalóságát a megigazulás kérdésében! A megigazulás kérdésénél nincs szó cselekedetekről hitbeli cselekedetek kizárólag a megigazultság után annak talaján, jönnek csak szóba, mint a hit másik oldala, ami élővé teszi azt. Mert különben a hit cselekedetek nélkül halott lenne, ahogy azt az Írásból tudjuk.
De az első akkor is a Hit általi megigazulás mindenféle cselekedetek nélkül. Ezért is jelenti ki a biblia az Efézusiakhoz írt levélben egyértelműen, hogy:
„Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.”
Tehát nem tőlünk nem a mi érdemünk miatt, hanem Isten kegyelméből, szeretetéből és irgalmából van csak üdvösségünk/nyertünk örök életet. Ehhez nincs mit és nem is lehet hozzátenni semmit.
Az pedig hogy nincs ebben a kérdésben kivétel szintén egyértelmű, mert azt mondja az ige, hogy senki egyetlen egy hívő ember sem dicsekedhet és érvelhet, vagy hivatkozhat, hogy ö ezt és ezt és azt meg amazt teszi tette, mert ez fontos az Üdvösség elnyeréséhez. 
Ezért bátorít minket az ige, hogy: „Senki azért titeket meg ne ítéljen evésért, vagy ivásért, avagy ünnep, vagy újhold, vagy szombat dolgában” 

Meg kell érteni ezek az üdvösség szempontjából nem kérdések többé. Mert cselekedetek, amelyekről az imént láthattuk, hogy nem üdvösség szerzők.De nézzük tovább a harmadik fejezetet.

"Minek előtte pedig eljött a hit, törvény alatt őriztettünk, egybezárva az eljövendő hit kinyilatkoztatásáig. Ekként a törvény Krisztusra vezérlő mesterünkké lett, hogy hitből igazuljunk meg. De minekutána eljött a hit, nem vagyunk többé a vezérlő mester alatt. Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által."

Tehát a törvény Krisztushoz vezet/irányít minket. Aki előtt viszont csak és kizárólag hit által tudunk megállni. Előtte semmilyen cselekedetekre nem hivatkozhatunk. Csak arra a tényre, hogy elfogadtuk hit által a kegyelmet a bűneink bocsánatát és az Örök élet ajándékát, ami nem más, mint Ismerni és személyes közösségben élni a feltámadott Úr Jézus Krisztussal!
„Hogy pedig a törvény által senki sem igazul meg Isten előtt, nyilvánvaló, mert az igaz ember hitből él.”
A törvény által senki…..több mint tíz bibliafordítást néztem meg mindenhol egyértelmű
A törvény cselekedeteiből senki nem igazul meg.
Mert a Törvény betöltésre került Jézus Krisztusban. Így a törvény vége Krisztus!Aminek a következménye a hívő megigazulásának lehetősége hit által.

Nézzük a negyedik fejezetet:
"Ámde akkor, mikor még nem ismertétek az Istent, azoknak szolgáltatok, amik természet szerint nem istenek; Most azonban, hogy megismertétek az Istent, sőt hogy megismert titeket az Isten, miként tértek vissza ismét az erőtlen és gyarló elemekhez, amelyeknek megint újból szolgálni akartok? Megtartjátok a napokat és hónapokat és időket, meg az esztendőket. Féltelek titeket, hogy hiába fáradoztam körültetek."
„Gyermekeim! Kiket ismét fájdalommal szülök, míglen kiábrázolódik bennetek Krisztus.”

Mikként tértek vissza???? MEGTARTJÁTOK a napokat… stb. Pál csak annyit mond, félti azokat, akik ezt cselekszik, mert nagyon veszélyes vízen hajóznak.
Pál ismételt szülésről beszél.. nyilván azért mert ismét a „halál” és nem az Élet kezdet működni a Galatáknál a hamis evangélium által.

Ötödik fejezet:
„Annak okáért a szabadságban, melyre minket Krisztus megszabadított, álljatok meg, és ne kötelezzétek meg ismét magatokat szolgaságnak igájával. Íme, én Pál mondom néktek, hogy ha körülmetélkedtek, Krisztus néktek semmit sem használ. Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, aki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani. Elszakadtatok Krisztustól, akik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek. Mert mi a Lélek által, hitből várjuk az igazság reménységét. Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem ér semmit, sem a körülmetélkedetlenség, hanem a szeretet által munkálkodó hit. Jól futottatok; kicsoda gátolt meg titeket, hogy ne engedelmeskedjetek az igazságnak? Ez a hitetés nem attól van, aki titeket hív. Kis kovász az egész tésztát megkeleszti. Bizodalmam van az Úrban ti hozzátok, hogy más értelemben nem lesztek; de aki titeket megzavar, elveszi az ítéletet, bárki legyen. Én pedig atyámfiai, ha még a körülmetélést hirdetem, miért üldöztetem mégis? Akkor eltöröltetett a kereszt botránya. Bárcsak ki is metszetnék magukat, akik titeket bujtogatnak. Mert ti szabadságra hivattatok atyámfiai; csakhogy a szabadság ürügy ne legyen a testnek, sőt szeretettel szolgáljatok egymásnak. Mert az egész törvény ez egy igében teljesedik be: Szeresd felebarátodat, mint magadat.”

Itt  csak annyit jegyzek meg hogy Jézus Krisztuson kívül soha senki nem tudta betölteni a törvényt úgy ahogy azt be kell tölteni,és megismétlek egy versrészt „. íme, én Pál mondom néktek, hogy ha körülmetélkedtek, Krisztus néktek semmit sem használ. Bizonyságot teszek pedig ismét minden embernek, aki körülmetélkedik, hogy köteles az egész törvényt megtartani. Elszakadtatok Krisztustól, akik a törvény által akartok megigazulni, a kegyelemből kiestetek.”

Hatodik fejezet:
„Nékem pedig ne legyen másban dicsekedésem, hanem a mi Urunk Jézus Krisztus keresztjében, aki által nékem megfeszíttetett a világ, és én is a világnak.
Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés, sem a körülmetéletlenség nem használ semmit, hanem az új teremtés.”

Jézus Krisztus
Minden hívő csak benne és általa nyerhet igazságot és ez által a hitben átvett igazságban örök életet.  Ne engedjétek ezt a felfoghatatlan kincseteket, és szabadságotokat semmilyen hamis kereszténynek/tanítónak, aki bármilyen még szükséges cselekedetre hivatkozik, elvenni, és ezáltal benneteket egy hamis evangéliumba belevinni.


A téma és fontossága feletti örömömben egy digitális scrapbookoldalt is készítettem a törvény vagy kegyelem címmel.
Lásd fent

Köszönöm a figyelmeteket.