hétfő, április 02, 2012

A tragédiák.


A tragédiáknál vajon hol van az Isten?




Mindennek előtt szeretném kifejezni őszinte szomorúságomat ha téged érint a dolog. Ilyenkor jobb hallgatni a szenvedővel egy ideig, mert a fájdalom terhét is meg lehet és kell osztani. De igaz az, hogy ilyenkor az emberben szó szerint felordít a kérdés. MIÉÉÉRT?
Bizony a kő kemény kérdéseket is úgy gondolom, fel kell tenni.
Igaz a válasz meghallgatására és értelmezésére a fájdalommal
és  felháborodással teli napok nem a legideálisabbak.

Mégis ha nem tudnám, hogy Isten részéről kész a vigasztalás és az okok
leleplezésének készsége akkor egyszerűen  most nem írnék…De azt hogy ezt a Te személyes életedben miként teszi meg nem tudom megmondani. Isten  személy s a gyermekeit nem egy sablon szerint hanem mindig az adott személyhez igazodva tevékenykedik tanít és formál minket.
Az emberek a biblia ismeret hiányában legfeljebb csak a vallásos emberek frázisait és farizeusi magatartását ismerik így az, úgymond” Istent képviselő” emberek képmutató életvitele miatt, tragédia esetén a szálat tovább fűzve, fájdalmukban Isten személyének rontanak…/sajnos ezt a hibát tehetetlenségemben anno én is elkövettem/ mi emberek ilyenek vagyunk néha igen csak felületesek és igazságtalanok.

Mindenki számára egyértelmű, hogyha elfogadja a bibliából, hogy Isten létezik akkor 
azt a kijelentett igazságot is el kell fogadnia, hogy sátán személye is  sajnos valóságos…

A következő lépés, az hogy vajon kinek és milyen módon van beleszólása az életembe. Melyik fél hogyan tud egyáltalán az emberi élet területére befolyással lenni. Melyek a feltételek és mik a tapasztalatok ezen a területen. /Ha valaki idáig eljut, már rengeteg mindenre választ is kapott./ 

 Mert ha Istent hibáztatom valamiért, akkor úgy elfogadom, még ha nem is helyes álláspontból az Ö létezését. Viszont ha elfogadom a teremtő létezését, akkor el kell fogadnom az Ö velem / teremtményével/ kapcsolatos közlendőit is. Ha nem ismerem ezeket és ezek miatt számomra fájdalmas, felfoghatatlan megtapasztalások érnek, vagy érthetetlen sötét úton való haladásra kényszerülök. Nem a legjobb döntés, ha megvádolom szeretetlenséggel és érdektelenséggel történtek miatt bármekkora is az a fájdalom, amelyet ép el kell, hogy viseljek.

Tovább menve a biblia legtöbbször az embereket ért tragédiák, csapások okaként a lázadást és az engedetlenséget említi meg. Ezek a mindannyiunk életében felelhető gyakorlati cselekedetek bűnök, kiszolgáltatottakká tesznek minket sátán számára kisebb nagyobb mértékben.  Amikor az ember tudva tudatlanul elveti Isten útmutatását annak valószínűleg következménye lesz. 
Előfordul, hogy egy negatív esemény mögött nem annyira szellemi ok áll fent. Csupán emberi mulasztásról és felelőtlenségről kell első sorban beszélnünk.

Valamint előfordulhat olyan negatív történés is mely nem másért kiállt, mint hogy 
Isten dicsősége,hatalma,szeretete az adott helyzetbe belenyúlva megmutatkozzék. 

Van hogy ezen okok bizonyos ponton kapcsolódnak.

De legtöbbször megtörtént tragédiák mögött kimutatható a gonosz jelenléte. Jézus egy helyen arra hívta fel a tanítványok figyelmét, hogy sátán nem másért jött, mint ölni, gyilkolni, lopni és pusztítani. 
Nos, sajnos ezt teszi is minden módon évezredek óta.
Ebben a tevékenységében csak Isten oldalán állva szállhatunk szembe vele. De mint látjuk, legnagyobb hazugságát, hogy Isten nem törődik velünk vagy, hogy nem is létezik. Már milliók szívébe belopta. S e hazugságai mögött megbújva támadja meg leginkább az embereket. Válaszom most csupán e témában az alapgondolataimat tükrözi. Konkrét helyzetekben egy hívőnek imában kell elkérnie Istentől a hogyanok és a miértek válaszát. Illetve az Istennel való személyes kapcsolatából fakadóan a bajt megelőzendő Isten sok esetben megelőző információt ad gyermeke számára.








Isten ismeri minden fájdalmunkat és gyötrelmünket, tud minden könnycseppről, ami valaha legördült az arcunkon. Ő kész bármikor irgalommal fogadni minket a legsötétebb óráinkban is.Ezt soha ne felejtsük el!
Kérlek közeledj felé most, egy őszinte imában.
Teheted a saját szavaiddal is de  segítségként alább találsz egy imát, amit elmondhatsz.

Istenem Fiad az Úr Jézus nevében jövök eléd most.
Nem tudok és főleg nem értek jelenleg szinte semmit se veled se a körülményeimmel kapcsolatosan.  Jelenlegi minden fájdalmammal együtt mégis bizalommal kereslek meg. Elfogadom hogy Te, élő Isten vagy, aki kész vagy Szent fiad Jézus Krisztus által beavatkozni ebben a sötét időszakban is az életembe. Kérlek adj számomra vigasztalást, továbblépést,és engedd hogy megismerjelek személyesen. 
Az Úr Jézus nevében.
Ámen