péntek, július 12, 2013

Gondolataim a nyelveken szólásról.



Nemrég a nyelveken szólással kapcsolatosan kérték, hogy írjam le a véleményemet.
Mivel nem vagyok se, teológus se tanító így egyszerűen csak pár mondatot mondok ezzel a minden hívő számára elérhető ajándékkal kapcsolatban. Azzal kezdeném, hogy magam lassan negyed évszázada szólók nyelveken és bátran mondhatom, hogy Isten csodálatos ajándéka ez gyermekei számára még akkor is, ha sátán, mint mindent ezt is leutánozhatja ezáltal zavart és félelmet keltve sok hívő között, hogy Isten népének egy részét megakadályozza ennek a kulcsfontosságú ajándéknak a használatában.
A legnagyobb tévhit meggyőződésem szerint az a helytelen látás ezen a területen, amit, Pál szavait félreértve, kiragadva használnak sokan. „… avagy mindnyájan szólnak é nyelveken? .. „Nagyon sokszor hallottam beszélgetéseim során hogy erre hivatkozva azt mondták, na látod, hogy nem mindenkinek adatik meg ez az ajándék. Ebben a témakörben is osztom Derek Prince hiteles és kipróbált biblia tanító véleményét. Aki mellesleg kivalló ismerője volt a héber, arámi és ó görög nyelveknek. Ö kihangsúlyozza, hogy a Pál által említett igeversnél a nyelvek nemeinek ajándékáról van szó, amelyet mint az összes többi Szellemi ajándékot a Szent szellem használ, működtet egy-egy konkrét helyzetben az Isten akaratát szolgáló hívőn keresztül.
De ez az ajándék soha nem volt a hívőé és nem a hívő kezdi el használni szabad akaratából, hanem a Szent Szellem amint akarja, ott és addig ameddig Ö akarja, adja. Ráadásul haszonra adatik tehát más hívő/hívők vagy akár még meg nem tért emberek hasznára áldására.

Viszont a Szent Szellem keresztségkor megkapott nyelveken való szólást akkor és azután is a hívő gyakorolja szabad akaratából a nyelvét átadva a Szent Szellem vezetésének. Bármikor elkezdheti, és bármikor befejezheti e szent szellemi tevékenységet. A hívő ember maga dönti ezt el, és maga kezdi el a maga személyes hívő életének építésére. Ellenben a nyelvek nemei ajándékánál ahol a Szent Szellem ajándékaként nyilvánul meg a nyelveken szólás a nyelvek nemein belül,és mindig a hívő adott akaratától függetlenül.
/Osztogatja a Szent Szellem, amint akarja./ Ez a megnyilvánulás mindig mások áldására és Isten dicsőségére, felemelésére lép működésbe.

Amúgy ha a nyelveken szólás, mint hiteles keresztségi ajándék nem volna mindenkié, aki hit által veszi a Szent Szellem keresztséget. Akkor Pál nem mondhatná, hogy mindannyinknál jobban tud nyelveken szólni. Valamint értelmetlen lenne az a megfogalmazás is, hogy ha az egész gyülekezet egybe gyűlve, és mindnyájan nyelveken szólnak, ahogy az ige mondja. Azt gondolom a mindnyájan szó a hívők összességére értendő, azaz az eklézsiára.

De tovább megyek, Istentől, mint Jó és nem személyválogató mennyei Atyánktól, aki azt üzeni beszédén keresztül, hogy a hívők új nyelveken szólnak, igencsak kérdéses volna az, ha némely hívő tehetné ezt és némelyek, pedig nem. Szerintem személyválogatás lenne Isten részéről /persze ez abszurd/ hogy némelyek abban a kiváltságban részesülnek, hogy szellemben beszélnek titkos dolgokat Istennel. Valamint egy természetfeletti Isten akaratában lévő lehetőséggel építik magukat és személyes hívő életüket. Mások számára pedig ez a csodálatos lehetőség elérhetetlen lenne.
Hiszem és vallom, tehát hogy az 1 Korinthus 12. fejezetében felsorolt Szent Szellemen belüli egyes ajándékok, NEM minden hívőnek adatnak, és akinek adatnak annak is csak egy-egy szituációban és úgy, ahogy azt a Szent Szellem akarja megnyilvánítani és mindig mások hasznára, és Isten dicsőségére teszi. Tehát így van ez a Szent Szellem ajándékainál a nyelvek nemeihez kapcsolódó nyelveken szólás esetében is.
Viszont hiszem és vallom és magam is gyakorlom azt a nyelveken szólást amelyet a Szent Szellembe való bemerítéskor kap meg minden és bármely hívő aki hit által ezen a területen is enged Isten beszédének. Magam ennek a konkrét tanúja vagyok és láttam és halottam mindenféle felekezetből már hívőket, akik egyházuk antikarizmatikus félelemmel teli tradícióján átlépve ezen a területen is engedtek Isten beszédének.


Utószó: Kedves testvérem szeretném elmondani, hogy attól, mert én szólok nyelveken eszem ágában nincs különb kereszténynek gondolni magam azoknál, akik ezen a területen máshogy gondolkoznak. Fenti kijelentésemet több nagyon kedves testvérem is alátámaszthatja a legkülönfélébb gyülekezetekből. Mégis kérlek, engedjétek, meg hogy megtegyem a fenti írásommal azt, amit Isten elvár tőlem, tudni illik, hogy betöltsem, amit János apostol mond első levelének első fejezetében. „Amit hallottunk és láttunk, hirdetjük néktek, hogy néktek is közösségetek legyen velünk, és pedig a mi közösségünk az Atyával és az ő Fiával, a Jézus Krisztussal.”


Ez is a témához kapcsolódik.


Ha valakit esetleg a nyelveken szólás részletesebben is érdekel, itt is olvashat még. Valamint

Ezen a helyen még olvashat a témához.  Itt pedig egy tanulságos videót találtam: Videó  és ez talán még több mindenre választ ad.: Videó

Ez egy több részes anyag. 


Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
Ha esetleg bármilyen kérdés felmerül benned kérlek bátran írj.

6 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Testvér,
1Kor 13:8-13: "8 A szeretet soha el nem múlik. De legyen bár prófétálás: el fog töröltetni; legyen nyelveken való szólás: meg fog szűnni; legyen ismeret: el fog töröltetni. "
Ha megnézzük a "megszűnik" szó eredetijét a görögben, láthatjuk, hogy a szó egy fokozatosan megszűnésről beszél, úgy, ahogyan egy labdát elgurítunk.... először nagy lendülettel gurul, alábbhagy, majd megáll.
Isten erről beszélt a nyelveken szólásról nekünk.
Milyen "érdekes", hogy manapság, Isten ígéretével ellenben egyre több ember szól "nyelveken",
Amúgy meg van Bibliánk, saját nyelvünkre fordítva, semmi, de semmi szükség ma nyelveken szólásra.
és ha ma van, az nem mondom tovább, honnan és kitől ered.
Istenben való hit, "értelmes hit". A nyelveken szólás akkor és ott adatott jelül a zsiódoknak. Ma senkinek semmi szüksége rá. Szóval az ige egyértelműen megszűnéséről beszél, nem pedig "szaporodásról".
Üdv,
Balázs

BL írta...

Szia Balázs! Köszönöm hogy felém jártál.Meg kell mondjam nem tudok veled egyet érteni. Nem csak azért mert a megszűnés elmélet tarthatatlan. Hanem mert gondolataidban is elég sok pontatlanság van. A nyelveken szólás témakörében rengeteg jó anyagot találni. Magam maradok ezen igevers mellett : "Azért atyámfiai törekedjetek prófétálásra, és a nyelveken szólást se tiltsátok." Javaslom hogy érdemes a bibliatanulmányozás során a saját felekezeti szemüvegünk mellett és azon túl is látni. Amire pedig Isten azt mondja hogy kívánjuk, arra én nem merném csípőből azt állítani hogy ma arra semmi szükség. Üdv: Laci

Miklós írta...

Ez egy nagyon érdekes téma. A nyelvekeszólás elég nyilvánvalóan nem szűnt meg, : )) és szerintem is egy olyan alapajándék, ami mindenkinek jár függetlenül attól, hogy Krisztus testében milyen funkciót lát el. Sokszor hallottam, hogy ez a Szentlélekkel való betöltekezés jele, mint egyfajta túlcsordulás. Ez viszont szerintem nem igaz. A nyelvekenszólás egy ajándék, és olyanoknál is meg lehet, akik egyébként teljesen testi módon élnek és gondolkodnak, vagyis egyáltalán nincsenek betöltekezve... Egy lehetőség a jobb szellemi életre, de nem garancia, nem jele a jobb szellemi állapotnak. Amúgy fantasztikus dolog, egy igazi egységélmény...

BL írta...

Szia Miklós! Köszönöm a véleményezésed. Talán a jár szó nem megfelelő! Azt sejteti hogy kiérdemelhetjük. De tudjuk hogy ez is kegyelem amit ahogy az ige mondja kérni kell az Atyától és Ö bizonnyal nem kígyót és nem követ fog adni. Hogy a nyelveken szólás jele e a Szent Szellem keresztségnek? Nézd az a nyelveken szólás amit én gyakorlok és az általam ismer Szent Szellembe bemerített testvéreimnél tapasztalok az mindenképpen a jele mivel akkor kapták/kaptam meg mintegy ajándék képen, amihez némely esetben más ajándék is társult és megnyilvánult a Szent Szellem által. Sajnos igaza az a megállapításod hogy testi módon élő hívő is tud nyelveken szólni. Persze ez az ige szerint már csak egy tartalom nélküli kongás amit az ütem visz még előre egy darabig. Mint az az autó melyet kivesznek a sebességből és egy darabig viszi a lendület, aztán lefullad. Isten nem veszi vissza az ajándékait ha valamelyik hívő azzal visszaél! Valamiért bölcsességében így döntött ebben a dologban. Az is igaz hogy csodás lehetőség hogy épüljünk általa a szentséges hitünkben, de nem garancia a szent életvitelre. Sajnos ezt magamon is tapasztaltam. A jó hír ha megtér az ember és felhagy a Szent Szellem megszomorításával akkor a személyes nyelveken szólása is meghozza az életvitelére és az Úrral való közösségére a pozitív változást. S akkor már akár garancia is lehet hiszen az ige állítja hogy a nyelveken szóló Istennel beszél titkos szellemi személyes dolgokat. S ráadás a hite és élete növekszik!
A hamis és démonikus nyelvekre mert olyan is létezik sajnos, itt nem térnék most ki. Hála Isten kegyelmének ebben sem hagy minket segítség nélkül, hiszen a Szent Szellem ajándéka a Szellemek megítélése ebben a kérdésben is segítségünkre van, hogy ne legyünk se magunk által se mások által becsapva és megcsalatva. Istenben bízhatunk Ö megmondta gyermekeire gondot visel!

Sok sok áldás rád testvérem és szeretteidre!

Megtisztelsz ha a facebook oldalamat is felkeresed. Bibliai látásmód néven. Ott gyakrabban vagyok.

Judit írta...

Sziasztok!
Ha megengeditek egy személyes vélemény:
Isten annyira szuverén, hogy egészen különbözően osztogatja az ajándékait. Valószínűleg azért nincs minden opció aprólékosan leírva, mert nem lenne vége a könyvnek. :)
Mindig hittem az ajándék működésében, de csak kb. 6 évvel a megtérésem után kaptam meg egy olyan szituációban, amit nem neveznék fennköltnek. Éppen a szívemet sírva öntöttem ki Istennek, ugyanis valaki megbántott és dühös is voltam. Az imádkozás közben más nyelven kezdtem el mondani a szavakat, és aztán már nem voltam mérges.
Hogy ennek mi volt az értelme? Valószínűleg az, hogy ne mondjak olyat, ami nem kedves Isten előtt, és arra az illetőre is vsz áldás szállhatott a Szentszellemen keresztül. Ja, és, hogy megajándékozzon engem is és a környezetemet is egy újjászült, nyitottabb gondolkodású emberrel. Legtöbbször akkor használom, ha szorongok. Vezetés közben gyakran. De olyan is volt, hogy valamiért egész délelőtt folyamatosan tört fel belőlem, és délután találkoztam valakivel, akinek bizonyságot tettem. Bizonyára Istennek terve volt ezügyben.
Köszi a lehetőséget, még biztos mazsolázok a blogon.
üdv,
Judit

BL írta...

Köszöntelek Judit! Köszönöm a hozzászólásodat, jó volt olvasni.