szombat, december 19, 2015

Gondolataim a hitről a kereszténység Istentől kapott kulcsáról. 3. rész



Beszéltünk eddig az elmebeli hitről, a halott hitről, az úgy nevezet üdvözítő hitről. Érintettük a szeretet által munkálkodó hitet és a hittel teljes állapotot amihez szorosan kapcsolódik a következő hitmegnyilvánulás. A hit ajándéka, amiről azt olvassuk, hogy némelyeknek a Szent Szellem, félre téve minden akadályt az adott emberben, egy bizonyos időben/és helyzetben a hit ajándékát adja. Ily módon, szó szerint Isten hitéből merítve tud az ember szolgálni, és nála ilyenkor a hittem és ezért szóltam az adott helyzetben a legtökéletesebben nyilvánul meg a Szent Szellem vezetésében. Amit kimond az ott akkor a jelenben, megtörténik! Több ilyen példát is olvashattok a bibliában. Gondoljatok csak arra, amikor Jézus a halott kislány kezét megfogva rá kiáltott: „kelj fel! A Csia fordításban „támadj fel! S pár másodperc múlva már vinni kellett étkezni a kislányt. 
Dicsőség az Úr nevének!
Vagy amikor Pál a Szent Szellem kenetében, Barjézus álnokságát leleplező és azt megfékezendő, így szólt: „Monda: Ó minden álnoksággal és minden gonoszsággal teljes ördögfi, minden igazságnak ellensége, nem szűnöl-é meg az Úrnak igaz útait elfordítani? Most azért ímé az Úrnak keze van ellened, és vak leszel és nem látod a napot egy ideig. És azonnal homály és sötétség szálla reá; és kerengve keres vala vezetőket.”
Pálon keresztül itt szintén a hit ajándéka nyilvánult meg a Szent Szellem vezetésében. Ez nem testi harag és átkozódás volt, hanem Isten az evangélium igazsága érdekében, úgy látta jónak, hogy szolgáján keresztül azt Szent Szelemmel és a hit ajándékával betöltve közbelép. Természetesen a hit ajándéka sok esetben kapcsolódhat más ajándékokhoz. De mi most csak a hit ajándékára fókuszáltunk.  
    
Most térjünk vissza a szeretet által munkálkodó hithez, amely a gyakorlati hívő élet megélésének folyamatában, tisztul, érik, alakul és növekszik. Van egy nagyon fontos alapelv a bibliában, ami számomra alap kijelentés lett a megismerése óta. „Ha azt mondja valaki, hogy: Szeretem az Istent, és gyűlöli a maga atyjafiát, hazug az: mert aki nem szereti a maga atyjafiát, akit lát, hogyan szeretheti az Istent, akit nem lát?” Ez is egy nagyon fontos kulcs kijelentés a bibliában, melynek fényében világossá válik, miért van összekapcsolódva a szeretet és a hit. Ha jól megnézzük ez az igazság, arra világít rá, hogy a hit legfontosabb hajtómotorja a valós szeretet! Szómórúan mondom, sokkal életében azért van probléma a hittel, mert a szeretettel is problémája van! Vagy maga felé vagy mások felé nem tölti be a szeretett törvényét. Például, nem bocsát meg magának vagy másnak, nem ítél igazán a mindennapi életben, magának él és önző, csak nyelvével szeret, stb stb

Tudjuk hogy aki szeret, az a törvényt betöltötte, nem árt és nem akar ártani sem magának sem másnak. Sőt tovább megy és egyenesen a javát, a hasznát a tetszését keresi és szolgálja annak, akit szeret. Ez egy bibliai alap! Ha működőképes, a dolgokat, helyzeteket Isten akarata szerint megváltoztatni tudó hitet akarsz az életedben látni, kezd el a valós szeretetre tenni a hangsúlyt, és meglátod örömteli változások fognak körül venni.


A világban a csillagok háborúja miatt most mindenki azt a szlogent nyomja újra, hogy az erő legyen veled, én pedig azt mondom Isten hite, legyen velünk! Legyen Isten szerinti hitünk!

Ennek mikéntjéről illetve a hit akadályairól tervezem még, hogy egy pár gondolatot még leírok a közeljövőben.

Minden olvasónak áldott örömteli ünnepeket kívánok!  
Köszönöm a figyelmeteket.





            

kedd, december 15, 2015

Gondolataim a hitről a kereszténység Istentől kapott kulcsáról. 2. rész



Kezdjük, azzal ahol abbahagytuk. Azaz megállapítottuk, hogy az elmebeli hitet, aminek fő jellemzője, az hogy nem igazán érinti meg az ember szellemét/szívét. Ezért így ezt a fajta hitet a halott hit kategóriájába kell sorolnunk, még akkor is, ha valósan Isten beszédéből táplálkozik.
Sokat hallhattuk azt a kifejezést, hogy üdvözítő hit, ezt a fajta hitet a Szent Szellem Isten munkálja ki abban az emberben, aki értelemmel és szívvel egyaránt, előítélet nélkül őszintén törekedve az igazság megismerésére hallgatja az evangélium igazságait. Természetesen ezen hit is, ha nincsen meg a megfelelő gyakorlati cselekedete, könnyen elvetélhet. Az üdvözítő hit egyértelműen akkor lesz teljessé, amikor úgy cselekszik, mint a tékozló fiú a bibliában. Magába szállt, és helyesen értelmezte a jelenét, a szíve legmélyén belátta bűnös és elveszett voltát, de nem állt meg itt! A szellemében/szívében eldöntötte, hogy haza megy és elmondja az atyja szemébe mire jutott, és másnap felkelvén meg is tette azt, amit a szívében eldöntött hazatért/megtért, bűnvallást tett majd megtapasztalta az Atya jóságát és irgalmát. 
Ezt a történetet a Lukács evangéliumában a 15. fejezetben kísérheted figyelemmel.  
Az ilyen úgymond üdvözítő hittel rendelkező hívőről mondja az írás az Efézusi levélben, hogy :” Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.” 
Az ilyen hívő száz százalékosan megnyugodhat Isten kegyelmében, melyet Jézus Krisztusban a Szent Szellem Isten munkájából az Atya Isten jóságából átvehetett és megtapasztalt hit által. Immár Isten gyermeke lett, megbékült az Istennel, de ez csak a kezdet. A hívő élet hajnala! Hamarosan ahogy egészségesen növekszik, megérti, hogy Isten gyermekeként hatalmat kapott hogy Isten fiává váljék! A fiúvá válás érettséget is jelöl, fejlődést minden területen. Természetesen a hit területén is! Hiszen hogy olvassuk a szentírásban: „Ti pedig szeretteim, épülvén a ti szentséges hitetekben, imádkozván Szent Lélek által,” Most nem a nyelveken szólást akarom kiemelni, arról már régebben írtam itt olvasható :
Hanem azt hogy az az Isten akarata, hogy épüljünk a szentséges hitünkben. Természetesen, ahogy az írás mondja ehhez nagyon fontos a nyelveken imádkozás, de szintén a bibliából tudjuk, hogy sok más szent cselekedet is van, ami szintén elősegíti és eredményezi a hitben való fejlődésünket.
 Ebben a fejlődésben formálódik ki az a hit, amit a biblia szeretet által munkálkodó hitnek nevez.
„Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem ér semmit, sem a körülmetélkedetlenség, hanem a szeretet által munkálkodó hit.”

 Ez már egy más, érettebb, kiforrottabb hit. Ez a valós és gyakorlati hívő élet mindennapjaiban érlelődik, alakul, tisztul, formálódik. Majd egy ponton amit minden hivő esetében csak Isten tud/ismer, ez a hit teljességre jut, ilyenkor beszél a biblia a hittel teljes hívőről: „István pedig teljes lévén hittel és erővel, nagy csodákat és jeleket cselekszik vala a nép között.” Még sok más igevers is erről szól, de nekünk elég most ez az egy is.   
Szeretném megjegyezni,itt szerintem megkapjuk a választ arra a problémára, hogy miért is oly kevés a csoda az Isten akaratában lévő erőbemutatás sok hívő életében/közösségében.

 Hisznek ugyan és ténylegesen minden rendben van velük, feltéve ha a Szent Szellem vezetésében járnak, De egy vagy több területen még nem hittel teljesek, még sokszor néznek a láthatókra és gyakran tanácskoznak testel és vérrel. Valamint bizonyos területeken nem az igazságot, a helyesen hasogatott igazságot kapták táplálékként, hanem emberi bölcsességnek hitető beszédét, azaz hazugságokat, csúsztatásokat, amitől természetesen nem tud a hitük fejlődni az adott területen. Hiszen tudjuk jól a hit is hallásból, Isten beszédének a meghallásából és a hitetlenség is hallásból csak éppen a hazugság hallgatásából fejlődik/táplálkozik. 

Szóval elmondhatjuk, hogy létezik olyan, hogy hittel teljes hívő! Ez egy Isten munkája számára ideális állapot és az ilyen emberek tudják csak igazán megrázni/felrázni az embereket és tudnak a sátán akarata/terve ellen valósan fellépni. Az ilyen ember nem magát titulálja hittel teljesnek, nehogy félre értés essék, a hittel teljes embereket mindig a Szent Szellem emeli ki, és Isten népe és azok között is a vezetők a vének ismerik fel és emelik be a szolgálatba.    
Mindenkinek adatott az a lehetőség hogy hittel teljes tanítvánnyá váljon, természetesen ennek a minimuma a feltétel nélkül Istennek átadott élet, a Szent Szellem folyamatos vezetésének megtanulása, és a mindenkori szeretetben járás az alapja.

Köszönöm a figyelmeteket még szeretném folytatni, ha az Úr is helyénvalónak látja.  


hétfő, december 14, 2015

Gondolataim a hitről a kereszténység Istentől kapott kulcsáról. I rész

Már egy ideje a hit témája körül forognak a gondolataim.
Ezekből, a gondolatokból, felismerésekből fogok most leírni párat, annak reményében, hogy benneteket is továbbgondolásra, átértékelésre, rendezésre buzdítsalak, ebben a lényegi témában. Nem igazán kell hangsúlyoznom, a hit rendkívül fontos szerepét a hívő élet egészére nézve. Bizonyára mindenki ismeri a biblia azon kijelentését, hogy lehetetlen dolog hit nélkül Istenhez közeledni/tőle pozitív értékelést kapni. Ha van valami, ami úgymond csípi Isten szemét, amit nem igazán tolerál, az a hitetlenség! Ezt a tényt nagyon fontos megtanulnunk, rengeteg csalódást, félreértést, és felesleges körök megfutását küszöbölhetjük ki, ha ezt az igazságot szem előtt tartjuk a hívő életünkben. Most nem térek ki részletesen arra, hogy a biblia lapjain azt találjuk, hogy Isten elvárja, számon kéri gyermekeitől a hit meglétét és annak megmutatkozását. Igen sok igevers szól elmarasztalóan és kárhoztatva a hitetlenséget, a kishitűséget, és a halott hitet. Jézus szavaiból is egyértelmű hogy számára érthetetlen, és felháborító volt, ha a tanítványok nem mutatták be/nem élték meg a gyakorlatban a bibliai hitet.
„És monda nékik: Miért vagytok ily félénkek? Hogy van, hogy nincsen hitetek?”
„Vétkeztünk és gonoszságot míveltünk, hitetlenül cselekedtünk és pártot ütöttünk ellened, és eltávoztunk a te parancsolataidtól és ítéleteidtől.”     
„Nem is tőn ott sok csodát, az ő hitetlenségök miatt.”
„Ő pedig felelvén néki, monda: Óh hitetlen nemzetség, meddig leszek még veletek? Meddig szenvedlek még titeket? Hozzátok őt hozzám.”
Igen sok igeverset lehetne még citálni, de én elégségesnek látom a fentieket, ahhoz hogy teljesen tisztában legyünk a ténnyel: Isten nem kultiválja a hitetlenséget!

A következő feladatunk annak megértése, hogy a biblia nem tartja értékelhetőnek a cselekedeteket nélkülöző hitet! Lehet, hogy ez így nyersnek tűnik egyesek számára, de attól még teljes mértékben igaz. Egyértelműen felismerhető az egészséges bibliaértelmezésből, hogy a szellemben/szívben meglévő hitet a cselekedetek teszik teljessé. A biblia szerint a cselekedetek nélküli hit halott hit és Isten előtt elfogadhatatlan. A bibliában minden megmutatkozó hitet egyben cselekedetekben is mérni és beazonosítani lehetett.

Szoktunk beszélni, értelmi, észhitről, ami nem mozgatja meg az ember szellemét/szívét és személyiségét, magyarán nincs cselekedete. Ezért az észhitet, ami a biblia igaznak tartása minden Isten akarata szerinti cselekedet nélkül, még mindig a halott hit kategóriájába kell sorolnunk, hiszen nincs mérhető gyakorlati megnyilvánulása, ami az adott embert megváltoztatná, és közelebb vinné Isten akaratához. A bibliai hit az ember teljes személyiségének adatott, a teljes személyiségét akarja áthatni és nem csak az értelmét/elméjét.
Az írástudóknál pont ez volt a probléma, ezért mondta Jézus nekik:

„Aki elküldött engem, maga az Atya is bizonyságot tett rólam. Sem hangját nem hallottátok soha, sem ábrázatát nem láttátok.
Az ő igéje sincs maradandóan bennetek: mert akit ő elküldött, ti annak nem hisztek.
Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam;
És nem akartok hozzám Jönni, hogy életetek legyen!
Dicsőséget emberektől nem nyerek.
De ismerlek benneteket, hogy az Istennek szeretete nincs meg bennetek:”

Írástudók, bibliaismerő emberek kutatják a szentírást, de sajnos a Szent Szellem vezetése nélkül. Jézus szerint hiába ismerik az írásokat nincs hitük/nem hisznek. Az ige nincs maradandóan bennük, azaz nem lesz igenné és ámenné az életükben, csupán a tudásukat érinti. Konklúzió:”az Istennek szeretete nincs meg bennetek”

Természetesen Isten áldja meg a teológusokat, írástudókat, remek emberek sokat köszönhetek nekik. Szóval akinek nem inge.. :)   

Köszönöm a figyelmeteket, ha Isten is megengedi, nemsokára folytatom a témát.