kedd, szeptember 11, 2012

Gondolataim a házasságról.


Gondolataim a házasságról.

Lehet kicsit disszonánsnak, tűnhet, hogy egy elvált ember beszél a házasságról.
Azóta újranősültem. Az én esetemben a biblia igazsága ezt Istennek tetsző módon ismételten lehetővé tette. De talán ezen évekkel ezelőtt megélt tapasztalatom még tovább növelte a gyakorlati rálátásomat e területen, még ha negatív módon is történt ez a tapasztalatszerzés. Ma sajnos a helyzet odáig jutott hogy tíz emberből hat-hét véleménye, az hogy a házasság intézménye hamarosan lehúzhatja a redőnyt a sorozatos kudarcok miatt. Ne így legyen! De kétségtelen nem fest rózsásan a helyzet.


A házasságot, mint legmélyebb szeretetkapcsolatot Isten gondolta el az ember számára.
S meggyőződésem hogy ebben sem tévedet, amikor e kapcsolatot, szövetséget az ember számára előírta. Istennek nem szokása tévedni e luxust nem engedi meg magának.:)
Akkor mégis mi a baj a házassággal. Mi az oka a sorozatos kudarcoknak ezen a területen.
Ahhoz hogy a probléma igazi forrásához jussunk. Meg kell értenünk, hogy a házasság nem egy elbagatellizálható idejétmúlt kapcsolat, hanem egy szövetség az egyik legcsodálatosabb elköteleződési forma a világon. Nemcsak megalkotnunk kell tudni ezt a szeretett közösséget. Vágyakozni rá és egy örömteli napon a szeretteink előtt életre hívni. Hanem meg kell tanulnunk, és időben tudatosítanunk kell, hogy azt védeni, óvni kell mind másoktól mind magunktól.

Az első részével még, úgy ahogy tisztában is vannak sokan. Legalább is elméletben. De arra a házasságban élő felek közül nagyon kevesen gondolnak, hogy a házasság szövetségét legesleginkább saját maguktól, pontosabban az egoizmusuktól, az önzésüktől és a felelőtlen mulasztásaiktól kell leginkább megvédeni.
Ha erre nem fektetünk kellő hangsúlyt a házasságunkban, mégpedig rendszeresen. Akkor bizony mi magunk sodorjuk rendkívül veszélyes helyzetbe azt a kapcsolatot ami pontosan azt hívatott szolgálni, hogy mint egy oázisban: felüdüljünk megnyugvást, találjunk és a másik fél személyiségének támogatása mellett teljes értékű emberré, formálódjunk. Azaz ketten alkossunk egy egészet, ahogy azt Isten mindig is elgondolta.
Egy házasságnak minden nehézség gond és hullámvölgy ellenére is ezt a fajta boldogságot tudni kell biztosítani. Hiszen minden házasságban vannak mélypontok és nem várt nehézségek. S az időközben megismert fél gyengeségeinek hibáinak a problémáját még meg se említettem.

Ha a házasfelek megértik a kötelezettségeiket, a jogaikat és készek a feladataikat rendszeresen és őszintén ellátni. /nem kényszerből megélve, hanem szeretetben/ Akkor egész meglepő módon azt találják, hogy a házasság, mint olyan nagyszerűen tud működni.

Tudom ennél azért összetettebb néha a dolog. De alapnak ezek a gondolatok mindenképp reálisak. Jó kiindulási pont a sikerhez.

A témát a közeljövőben folytatni szeretném érintve az ide kapcsolódó bibliai igazságokat.
Köszönöm a figyelmed.