kedd, március 19, 2013

Gondolataim a hitről és bizonyos cselekedetekről.


Sokan azt gondolják, hogy Isten jóságának megnyilvánulása felénk csak boldogságközpontú és áldásalapú lehet. Pedig ez nagy tévedés. Félő hogy Istent az ilyen gondolkozás tévesen egy „automatának” látja. Ami a bedobott érmére mindig ugyanazt a választott terméket adja, azaz a boldogságot és az áldást. Sokan azért szeretik Istent, mert megáldja őket, azért végzik a hitük szerinti szent szellemi cselekedeteket, hogy áldást nyerjenek. Jó és helyes dolog jót várni Istentől, mert Ö jó! De ha közben a kapott dolgok előtérbe és a megáldó Isten háttérbe szorul, akkor félre értetté és csapdává válik az áldásunk és kificamodottá a hitünk. Az ilyen kapcsolatban, Isten nem úgy kapja meg az ember szívét, ahogy szeretné. Egyfajta hangsúly eltolódás van az ilyen szívben. Hiányzik a „de ha nem tenné is” mentalitás  ami Sidrak ,Misak és Abednegot jellemezte, ha értitek, mit akarok kifejezni.



Leszögezem teljes szívemből, hiszem hogy áll, amit Jézus mondott: „legyen hitetek Istenben és minden lehetséges a hívőnek” és a kapcsolódó igazságok, de azt is tudjuk Isten igéjéből, hogy nem mindenkinek azonos a biblia ismerete és az abból nyert hite. Mert ugye a hit a hallásból származik. Az Isten igéjének a folyamatos őszinte szívvel való hallgatásából és életünkbe való beépítéséből. Így az egyes hívők adott jelenlegi hitszintje igen csak különböző.Még azonos felekezeten belül is. Nyilván nem véletlen kell törekedni mindannyinknak  a hittel teljes állapotra az azonos igei gondolkozásra még ha erőfeszítést és alázatot is követel. Amit viszont Isten beszédének teljes körű és helyes értelmezése és az annak való folyamatos engedelmesség hoz létre bennünk. Ez érvényes minden egyes hitigazságra, amit a biblia közöl velünk. Legyen az akár az üdvösség kérdése a gyógyulás a házasság, vagy bármelyik más  területé. Csak annyi hitünk lesz az adott részigazságban amennyi ki tudott fejlődni az adott területre, kinyilatkoztatott igék hallgatásából, helyes értelmezéséből és gyakorlatba ültetéséből. Egy dekával se több.
Ami nincs gyakorlatba ültetve csak beszélve, és filozofálva van róla az még erőtlen hit. Ami viszont nem hoz eredményt. Sokkal inkább félreértéseket és háborúságot. Itt ki kéne térni a felekezeti szemüveg problémájára is amivel mindenki rendelkezik akár hol is tért meg, de most nem teszem.
Isten sehol nem ígérte meg hogy az „út” mindvégig könnyű és fájdalommentes lesz.
Van egyfajta helytelen elvárás a keresztények között, ami iszonyatos teherként és torzító erőként hat. Mégpedig a mindig mindenben sikeres keresztény eszményképe. Ami egy pózoló egy álarcot hordó keresztény réteget hozott létre. Egészen mást mutat a gyülekezetben és a kapcsolataiban és más a magánéleti valósága. Valaki mondta, hogy nagyon jól megtanultunk elbújni az álarcaink mögé és azt mutatni, hogy minden rendben van, miközben akár több területen is küszködünk és komoly sebekkel vérzünk, és csalódásaink miatt fuldoklunk.  Azért tesszük ezt, mert félő, hogy ha e maszk nélkül élnénk, akkor harmadosztályú kereszténynek könyvelnek el minket.
Nos mégis érdemes az ilyen maszktól megválni, ha esetleg felismered magadon. Gondoljanak bármit tudnod kell Isten szeret és veled van és azt a munkát amit elkezdett benned végigviszi és befejezi. 

Nagyon sok igevers beszél nehézségről, bajról és szenvedésről is. Figyelmeztet, hogy sok baja van az igaznak, és hogy szenvedések, által kell nékünk az Isten országába bemennünk. De a győzelmünket, a megtartatásunkat,a szabadításunkat, ha az „úton maradunk” azt garantálja Isten. Szeretete és hatalma irgalma és kegyelme által. Ebben teljesen biztos lehetsz! Ennek fényében tudatosítanunk kell, hogy a zsidó levél azokat is, akik hatalmas szabadulásokat éltek meg és azokat is, akik egész életüket egy barlangban élve vagy más miatt szenvedve élték le. A Hit Hőseinek nevez.

Fontos rendszeresen megvizsgálni azt hogy hitben vagyunk hitben járunk  e ,de azzal is tisztában kell lennünk hogy a saját hitünk aktív és fejlődő. Van amiben másként látunk különböző okok miatt és vannak területek ahol kisebb vagy nagyobb hittel rendelkezünk mint hívő társaink. A konkrét feladatunk az hogy a teljes írás hallgatása ,tanulmányozása ,és gyakorlatba ültetése által mindinkább arra törekedjünk hogy  hittel és Szent Szellemmel teljesek legyünk ez mindenkinek minden szempontból csak áldás lesz.