csütörtök, október 11, 2012

Gondolataim a Zsidóságról.


Mivel évek óta bármerre járok a munkahelyemtől kezdve egy egyszerű utazásig, gyakran szembesülök, azzal hogy az emberek beszédét egymással való kommunikációját mennyire meghatározza a keserű átkozódás, káromkodás, szidalmazás és hazudozás. Ezeket a biblia a nyelvi bűnök kategóriájába sorolja. És minden szempontból rendkívül károsnak és mérgezőnek tart. Leginkább a gyakorlójára de sajnos a szidalmazott verbálisan bántalmazott személy számára is. Nem áll szándékomban sem, a szómágiáról sem a beszédről, mint szellemi tevékenységről szólni. Rengeteg keresztény irodalom elérhető ebben a témában, ha esetleg valakit ez mélyebben érdekel.


A mai bejegyzést azért tartom rendkívül fontosnak, mert a biblia szerint van egy olyan szegmense a gonosz beszédnek, ami rendkívül gyorsan viszi átok alá az ember életét. S gyakorlóját látványos romlásnak és leépülésnek szolgáltatja ki. Szinte az életének minden területén. Nos ez a méreg nem más, mint az antiszemitizmus, a zsidózás és a velük kapcsolatos bibliai igazságok eltorzítása meghazudtolása. Majdnem 25 éve látom, hogy milyen károkat okoz ez azon embertársaim életében, akik ezt tudva vagy tudatlanul cselekszik. Mérgezve magukat és másokat.

Isten ma három fő kategóriára osztotta az embereket. Ha csak ezt az egy tényt az emberek  
Szem előtt tartanák sokkal világosabban, tudnák megérteni a biblia igazságait és mondandóját. Ez a három fő kategória pedig a ZSIDOSÁG/Izrael/  A NEMZETEK ,és az EGYHÁZ /Krisztus Jézus teste a  a zsidó és nem zsidó emberek közül  kihívottak  serege./
Mind a három csoportra más - más bibliai igazságok kijelentések tartoznak és mind a három kategóriához másként viszonyul jelenleg a Teremtő Isten.

Van egy  igerészhez, amiben Isten nagyon fontos dolgot mond Ábrahámnak és természetesen nekünk is.
 "És monda az Úr Ábrámnak: Eredj ki a te földedből, és a te rokonságod közül, és a te atyádnak házából, a földre, amelyet én mutatok néked. És nagy nemzetté teszlek, és megáldalak téged, és felmagasztalom a te nevedet, és áldás leszel. És megáldom azokat, akik téged áldanak, és aki téged átkoz, megátkozom azt: és megáldatnak te benned a föld minden nemzetségei."


Nos ha egy cseppnyi Istenfélelem is van valakiben, az valószínűleg nem akarja, hogy Isten haragját és átkát magára vonja. Nem kérdéses hogy nem bölcs Istennel ujjat húzni.
Nem kétséges ki maradna alul.
Nem csak a biblia de számos az igén kívüli forrás is ezen igazság mellett tanúskodik.
A biblia szerint az antiszemitizmusba elmerülő ember végső soron igazából a Mindenható Istent támadja az felé dühösködik. Csak mivel szándéka ezt kézzelfoghatóvá tenni. Ezért Isten ma létező két népe, az Izrael illetve gyakran az Isten akaratát követő keresztények ellen támad verbálisan és gyakorlati módon is.
Tényleg nem javaslom senkinek az embertársaink szidását becsmérlését átkozását még abban az esetben, sem ha erre szerintünk okot adott. Jobb Istenre bízni az elszámoltatást.
Ö sem nem téved, se nem reagálja túl a dolgokat. Igazságosan ítél! Úgy hogy nem csak az adott dolgot látja mint mi emberek hanem az-az mögött lévő motívumokat kiváltó okokat is. Így Ítélete sokkal igazságosabb, mint ahogyan az a miénk, lenne.

Miért lehetünk hálásak mi keresztények az Istennek Izraellel kapcsolatosan.
A legfontosabbak közül megemlítek pár konkrétumot.

- Az ősatyákért, akik Istenfélelmükkel és hit által való engedelmességükkel megvalósították, hogy Isten magának való népet támaszon, Ábrahámon, Izsákon és Jákobon keresztül. Ezt a vonalat Isten jelenti így ki.
„Én vagyok az Ábrahám Istene, és az Izsák Istene, és a Jákob Istene; az Isten nem holtaknak, hanem élőknek Istene.”

- A tízparancsolatért, ami ugyan Izraelnek adatott de a nemzetek számára is épp úgy
Abszolút fényforrás, hogy hogyan kell Istenhez és az embertársainkhoz viszonyulnunk.

- Az Úr jézus Krisztus személyéért, aki a világ megváltója! Aki test szerint zsidó férfi tehát Izraeli származású. Ami felől szintén Isten döntött így. Mert így látta jónak.
Ha Isten azt akarta volna, hogy német vagy magyar származású legyen akkor így lett, volna. De nem így akarta.

- Az egyházért. Hiszen köztudott hogy az első keresztények az apostolok mind zsidó származású emberek. Még Pál apostol is, akit sokunk úgy ismer, mint a Nemzetek apostola.

Szó ami szó ennek fényében azt gondolom egyszerűen elképzelhetetlen hogy egy magát kereszténynek való ember antiszemita legyen. Sokkal inkább a megváltónk felé való tisztelet és szeretett miatt ma sokkal inkább ki kell állni a zsidó nép mellett, mint bármikor.Nem csak a fenti igazságok miatt hanem, azért is mert maga a megváltó visszajövetelének színhelye is Szentföldön Izraelben lesz az olajfák hegyén.   A biblia szerint minden erőnek és népnek, amely ennek a próféciának a meghiúsítását és Izrael megsemmisítését tűzte ki célul. Akarva akaratlanul magával a Mindenható Istennel kell szembe helyezkednie. Ez pedig nem ajánlatos.
A biblia igazságainak fényében és a történelem figyelembevétele mellett határozottan nem javaslom ezt a magatartást senkinek.


Javaslom tanulmányozni:
Máté 25. rész 31- 46 ig.
Róma levél 11. rész
Ézsaiás 49.6  valamint  a 62 fejezet.