szombat, december 01, 2012

A megtérésről.



Mi is a megtérés az újjászületés, azaz az Isten útjára való lépés.


Talán azzal kezdem hogy a legfontosabb tény ebben a kérdésben az hogy aki erről a témáról publikál értekezik az olyan ember legyen akinek ezen bibliai igazság igen és ámen az életében. Miért fontos ez? Nos azért mert maga az Úr Jézus kéri, hogy vak ne vezessen világtalant. Mert verembe fognak esni. Most nem fogok utalni arra a rengeteg félreértésre, ami e témában tapasztalható, annál inkább szeretném röviden felvázolni mit is ért a Biblia megtérésen/Újjászületésen. Az ide vonatkozó fontosabb igeverseket a poszt végén természetesen felsorolom.

Azzal kezdeném, hogy a megtérés az-az Élő Istennel való kapcsolatfelvétel legelső és legfontosabb lépése a mi részünkről. Ez nem csak egy gondolkozás béli változást jelent. Nem csak úgymond az igazságnak vagy Isten személyének létezésének az elfogadását jelenti. A megtéréskor az ember megáll a mindenható Isten előtt és felismerve menthetetlen és elveszett állapotát, bűnbánatra jut. Szó szerint felfogva és rádöbbenve arra a tényre, hogy életének királya eddig a saját Énje volt. S mint trónbitorló élte az életét. Kiszolgálva bűnös természetét, mely csak még inkább távolabb lökte nap, mint nap a kegyelem Istenétől. Ezért is élt Isten nélkül a saját feje után menve hol felmentve hol vádolva magát.
Tehát amikor ilyen lelkülettel összetörve megállunk az Isten előtt,és elismerjük, hogy szükségünk van a kegyelmére, a szeretetére, a vezetésére. S segítségül hívjuk az Úr JÉZUS NEVÉT. Akkor létrejött az a szívbéli állapot, ami ha gyakorlatba, azaz valóságos cselekedetbe van ültetve: létre hozza, előidézi a megtérést. Tehát ez az emberi oldal.
Erre válaszként kapja a megtért ember Istentől az újjászületés csodáját, amely egy olyan Szent Szellemi megtapasztalás melyet, az azt megélt /átélt ember kitörölhetetlenül, végérvényesen megjegyez. Sokszor az esemény napjára és órájára való pontos emlékezéssel. Legalábbis én erről tudok beszámolni.

Ettől a pillanattól kezdve függetlenül az érzéseitől és gyakorlati megtapasztalásaitól.
Belépett Isten családjába és hatalmat kapott hogy Isten gyermekévé legyen. Azaz az Atya akarata szerint élje tovább a hátra lévő életét.  Ez nem azt jelenti, hogy tökéletes ember lesz  és többé nem tud vagy  nem tesz olyat, ami Isten tökéletes mértékét sérti, hanem azt, hogy most már az újjászületése után, rendszeres napi kapcsolatban  egyre inkább  kiábrázolódhat benne Az Úr Jézus természete… S így hiteles tanítványa lehet a Mindenhatónak… azaz végső soron folyamatában  teljesül Isten akarata és megszentelve élheti a mindennapi életét.  

A könnyebb érthetőség kedvéért vegyük egy példát is. Mivel a Biblia azt állítja, hogy minden ember Ádámtól származik. Így minden ember a bűneset óta úgy születik, meg hogy eredendően magában hordozza a bűn és a halál valóságát. /ezt a tényt nem szükséges nagyon bizonygatnom, hiszen elég, ha csak magunkba nézünk. De az emberi történelem is totálisan igazolja./ nos ezt az állapotot egy valamikor égő de az óta lángját vesztett gyertyacsonk fekete kanócára tudnám leginkább hasonlítani. Ez a fekete kis funkcióját már nem betöltő kanócdarab ábrázolja ki leginkább az ember halott szellemét. Az Istentől való elszakítottság tényét, mely a bűn következménye.A Megtérés és újjászületés pillanatában pontosan ez a fekete kis elszenesedett kanócdarab kerül Isten részéről szeretetének és elfogadásának jeleként ismételten meggyújtásra. El tudod ezt képzelni.?Nos ez a megtérés!
A megelevenített szellemed már nincs többé elzárva Istentől! Létezése szeretete és számodra adott ajándékai immár valóságosakká lettek! Tapasztalataidtól és érzéseidtől függetlenül. A megtéréseddel létre jött az Élő Istennel való személyesen megtapasztalt valóságos kapcsolatod.
Tudnod kell ennél nincs csodálatosabb se itt se a túlvilágon!


Befejezésül egy nagyon fontos igevers:" Megtértek és meglátjátok, hogy különbség van az igaz és a gonosz között, az Isten szolgája között és a között, aki nem szolgálja őt." 
Gyakorlatilag a vallásos csalásokat képmutatásokat és az emberi romoltságot is feltárni és gyógyítani csak így lehet. 





Tanulmányozandó igeversek:
 Ó szövetségi igék: Jóel 2:12-13 versek   Ézsaiás 55:7    Zakariás 1:3-6 Ezékiel 36: 26-27 versek
Új szövetségi igeversek :  Máté 4:17  Márk 1:15  Apostolok cselekedetei:2:37-38  Róma:310-18 ig.