kedd, december 15, 2015

Gondolataim a hitről a kereszténység Istentől kapott kulcsáról. 2. rész



Kezdjük, azzal ahol abbahagytuk. Azaz megállapítottuk, hogy az elmebeli hitet, aminek fő jellemzője, az hogy nem igazán érinti meg az ember szellemét/szívét. Ezért így ezt a fajta hitet a halott hit kategóriájába kell sorolnunk, még akkor is, ha valósan Isten beszédéből táplálkozik.
Sokat hallhattuk azt a kifejezést, hogy üdvözítő hit, ezt a fajta hitet a Szent Szellem Isten munkálja ki abban az emberben, aki értelemmel és szívvel egyaránt, előítélet nélkül őszintén törekedve az igazság megismerésére hallgatja az evangélium igazságait. Természetesen ezen hit is, ha nincsen meg a megfelelő gyakorlati cselekedete, könnyen elvetélhet. Az üdvözítő hit egyértelműen akkor lesz teljessé, amikor úgy cselekszik, mint a tékozló fiú a bibliában. Magába szállt, és helyesen értelmezte a jelenét, a szíve legmélyén belátta bűnös és elveszett voltát, de nem állt meg itt! A szellemében/szívében eldöntötte, hogy haza megy és elmondja az atyja szemébe mire jutott, és másnap felkelvén meg is tette azt, amit a szívében eldöntött hazatért/megtért, bűnvallást tett majd megtapasztalta az Atya jóságát és irgalmát. 
Ezt a történetet a Lukács evangéliumában a 15. fejezetben kísérheted figyelemmel.  
Az ilyen úgymond üdvözítő hittel rendelkező hívőről mondja az írás az Efézusi levélben, hogy :” Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék.” 
Az ilyen hívő száz százalékosan megnyugodhat Isten kegyelmében, melyet Jézus Krisztusban a Szent Szellem Isten munkájából az Atya Isten jóságából átvehetett és megtapasztalt hit által. Immár Isten gyermeke lett, megbékült az Istennel, de ez csak a kezdet. A hívő élet hajnala! Hamarosan ahogy egészségesen növekszik, megérti, hogy Isten gyermekeként hatalmat kapott hogy Isten fiává váljék! A fiúvá válás érettséget is jelöl, fejlődést minden területen. Természetesen a hit területén is! Hiszen hogy olvassuk a szentírásban: „Ti pedig szeretteim, épülvén a ti szentséges hitetekben, imádkozván Szent Lélek által,” Most nem a nyelveken szólást akarom kiemelni, arról már régebben írtam itt olvasható :
Hanem azt hogy az az Isten akarata, hogy épüljünk a szentséges hitünkben. Természetesen, ahogy az írás mondja ehhez nagyon fontos a nyelveken imádkozás, de szintén a bibliából tudjuk, hogy sok más szent cselekedet is van, ami szintén elősegíti és eredményezi a hitben való fejlődésünket.
 Ebben a fejlődésben formálódik ki az a hit, amit a biblia szeretet által munkálkodó hitnek nevez.
„Mert Krisztus Jézusban sem a körülmetélkedés nem ér semmit, sem a körülmetélkedetlenség, hanem a szeretet által munkálkodó hit.”

 Ez már egy más, érettebb, kiforrottabb hit. Ez a valós és gyakorlati hívő élet mindennapjaiban érlelődik, alakul, tisztul, formálódik. Majd egy ponton amit minden hivő esetében csak Isten tud/ismer, ez a hit teljességre jut, ilyenkor beszél a biblia a hittel teljes hívőről: „István pedig teljes lévén hittel és erővel, nagy csodákat és jeleket cselekszik vala a nép között.” Még sok más igevers is erről szól, de nekünk elég most ez az egy is.   
Szeretném megjegyezni,itt szerintem megkapjuk a választ arra a problémára, hogy miért is oly kevés a csoda az Isten akaratában lévő erőbemutatás sok hívő életében/közösségében.

 Hisznek ugyan és ténylegesen minden rendben van velük, feltéve ha a Szent Szellem vezetésében járnak, De egy vagy több területen még nem hittel teljesek, még sokszor néznek a láthatókra és gyakran tanácskoznak testel és vérrel. Valamint bizonyos területeken nem az igazságot, a helyesen hasogatott igazságot kapták táplálékként, hanem emberi bölcsességnek hitető beszédét, azaz hazugságokat, csúsztatásokat, amitől természetesen nem tud a hitük fejlődni az adott területen. Hiszen tudjuk jól a hit is hallásból, Isten beszédének a meghallásából és a hitetlenség is hallásból csak éppen a hazugság hallgatásából fejlődik/táplálkozik. 

Szóval elmondhatjuk, hogy létezik olyan, hogy hittel teljes hívő! Ez egy Isten munkája számára ideális állapot és az ilyen emberek tudják csak igazán megrázni/felrázni az embereket és tudnak a sátán akarata/terve ellen valósan fellépni. Az ilyen ember nem magát titulálja hittel teljesnek, nehogy félre értés essék, a hittel teljes embereket mindig a Szent Szellem emeli ki, és Isten népe és azok között is a vezetők a vének ismerik fel és emelik be a szolgálatba.    
Mindenkinek adatott az a lehetőség hogy hittel teljes tanítvánnyá váljon, természetesen ennek a minimuma a feltétel nélkül Istennek átadott élet, a Szent Szellem folyamatos vezetésének megtanulása, és a mindenkori szeretetben járás az alapja.

Köszönöm a figyelmeteket még szeretném folytatni, ha az Úr is helyénvalónak látja.  


Nincsenek megjegyzések: