csütörtök, április 26, 2018

Megehetem-e a húst? Gondolatom egy videó kapcsán.


A videót egy közösségi oldalon találtam, a linket lent találod meg. Fotónak, olyan képet választottam, amin nem szerepel állati hús, de a témához illő.
Az első kérdése mindjárt, egy negatív előítélettel teli megfogalmazás.  
Milyen szerető Isten teremtene érző állatokat, csak azért, hogy mi elvághassuk a torkukat?
Azzal nincs bajom, hogy ez egy kisarkítás, ami azonnal pozíció előnyt szerez és a hallgatók érzelmét a vegán ember oldalára hajlítja. Lehetne ezzel is bajom, de attól még a kérdés választ vár, tehát nem foglalkozom a dominanciai törekvéseivel, amit az arcmimikája is remekül megmutat. Saját igazoltnak vélt konklúziója, ez az ördög, tehát a kereszténység Istene egyenlő az ördöggel, szerinte. Ez viszont minden alapot nélkülöző, élőítélettel telt vélemény.
Szerinte nincs olyan vallás, ami előírná az állati eredetű termékek fogyasztását. Helytelen következtetés, mert egyértelműen találunk mind az ó mind az újszövetségben ide vonatkozó kijelentést. Nem az állatáldozatok rendkívüli fontosságára gondolok most, ami ha nem lett volna, már az első emberpárt, a bűneset után, nem lett volna mibe felöltöztetni, márpedig a Mindenható Isten úgy döntött, hogy fel kell öltözniük. Azután pedig a temérdek állatáldozat nem Isten miatt kellett, hanem az ember bűnös és elveszett, és naponta gonoszul cselekvő állapotát hivatott elfedezni, igaz tökéletlenül, ezért volt szükség a rendszeres ismétlésre. Ugyanis a bűn halálhozó valóságát csak egy tiszta véráldozat tudta megváltani, ez pedig teljes mértékben előre mutatott ara az egyszeri és tökéletes áldozatra, amit Jézus Krisztus hozott az emberiségért, hogy akik elfogadják, ezt az Ő áldozatát, megmenekülhessenek. Ezt még a pogány világ is értette valamennyire, de gyakorolni teljesen eltorzult módon, nem Isten akarata szerint tették, aminek a negatív csúcsa az emberáldozat.) 

Tehát a leölhető állatokra szükség volt szellemi célból, de szükség volt az élelmezés a populációk fennmaradása miatt is, szerintem ez egyértelmű. Volt egy kivágott rész, ami szerintem ront a korrektségén a videónak, de hát ez van. A Vegán fiatalember a kivágott rész után megemlíti, hogy mekkora őrültség az állatokat úgy látni, hogy a létezésük egyetlen célja a mi táplálásunk. (szerintem nem csak így van látva a létezésük) A természet ökológiai körforgásában mindennek szerepe van, a szerepek mélységében lehet vitatkozni, de tény, hogy a teremtett létformákat nem kezelhetem egy lapon, és azonos megközelítéssel. Más egy kőzet, más egy növény, megint más egy állat, és természetesen mindezek felett áll még bukott állapotában is az ember. Az ember, aki az Isten képmása, aki önmagában fontosabb Isten előtt, mint a teremtett világ. 

De menjünk tovább! Vegán megmondó emberünk szerint Isten ostoba és selejtes embereket teremtett, és ő mármint a vegán, jogosan jön indulatba, mert ö legalább foglalkozik szerencsétlen állatokkal. Igen foglalkozni kell az állatokkal, és védeni kell őket. A biblia egy helyen azt mondja az igaz ember az ő barmának az érzését is ismeri. Tehát foglalkozni kell az állatok védelmével, de és ez a lényeg, nem az emberek rovására. Ez alatt azt értsd, amit érteni kell alatta. Ez nem felsőbbrendűségi komplexus ez hatalmas csúsztatás a srác részéről. Ha egy emberi életet kellene megmentenie és két lehetősége van, vagy egy állatott készít el egy haldoklónak, vagy egy  épp velük lévő sebesült embert, mert csak így tudja megmenteni a haldoklót, mi lenne a választása? Szóval meg kell értenünk az ember igen is, választani és különbséget tenni köteles, mégpedig fellelős módon, és rendszeresen. Jó és rossz között, és ha nincs jó választás, akkor a több rossz közül a legkevésbé rosszat választva, amire később elmondhatja jó lelkiismerettel, hogy az adott helyzetben a lehető legjobbat választotta.

A videó további részében, emberünk, nem tesz mást, mint a saját zárt rendszerében gondolkozva, hamis bűntudat kiépítésére törekszik, amivel megint csak fölé akar kerekedni a keresztény gondolkozású srácnak, de a válaszokat nem akarja meghallani, illetve mint előzőleg, a videóból törlésre kerül, mert lehet kényelmetlen. Azért mert vegán barátunk nem érti, vagy nem akarja érteni, az igen is korrekt és logikus álláspontunkat, és azt nyomja, hogy mi az erőszak és a kegyetlenség oldalán, sőt az ördög oldalán állunk, rendszeres hangoztatásától, buta és lenéző feltételezése, természetesen nem áll meg. Amikor a keresztény srác, (most mindegy, hogy jól vagy nem jól érvel, másodlagos) azt mondja, hogy kényszerítesz (hogy csak a saját gondolati sémádon belül mozoghassam, és ez gáz. A vegán fiatalember ezt nem elismeri, és nem közeledni próbál, hanem csak egy kiragadás a sok, bántó mondata közül, azt mondja kellően csúsztatva, „én pedig (mármint mi keresztények) mindenképp ölni fogok.” Hát köszönöm szépen hogy már a szavakat is a számba adja, „ölni akarsz, amikor erre nincs szükség” egy ilyen éles manipulálásnak és érzelmi sarokba szorításnak, főleg nyilvánosság előtt, komoly blokkoló ereje van, amit csak kevesen tudnak átlépni, és akkor is még megvan még az esélye, hogy a végszó a pislogó emberek részéről, az, hogy te vagy a hülye, a kegyetlen állatkínzó barbár. Köszönöm, de ez így a gyomromnak nem kell. Ennél még a hús is ehetőbb, hogy a témához illően zárjam le.
Illetve egy nagyon fontos igeverset szeretnék megemlíteni zárásképpen.

A Lélek pedig nyilván mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén. Hazug beszédűeknek képmutatása által, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretükben. Akik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, akik megismerték az igazságot. Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal; Mert megszenteltetik Istennek igéje és könyörgés által.”

„Minden szabad nékem, de nem minden használ; minden szabad nékem, de én nem adatom valakinek hatalma alá. Az eledelek a hasnak és a has az eledeleknek rendeltetett. Az Isten pedig mind ezt, mind amazokat eltörli”
Az igaz, hogy az eledel (a hús eledel is) el lesz törölve valamikor a jövőben az Isten részéről,
De ennek az ideje még nincs itt.

„Mindent, amit a mészárszékben árulnak, megegyetek, semmit sem tudakozódván a lelkiismeret miatt.”
 „Csakhogy abban állhatatos légy, hogy a vért meg ne egyed; mert a vér, az a lélek: azért a lelket a hússal együtt meg ne egyed!” Ha valami étkezés szempontjából tiltva van, az a vér, a vérrel való dolgok, ez nem csak az ó de az újszövetségben is kulcs fontosságú tilalom. 




Természetesen megjegyzem, minden ember, akár keresztény akár nem, jól teszi, ha az állatvédelmet (a helyén kezelve, és nem az ember kárára) támogatja. Elítéli az állatkínzást, és általában, egy jó hozzáállással van a környezetében lévő minden élő és élettelen dolog felé.

A biblia egyértelműen beszél, hogy eljön az idő: „Nem ártanak, és nem pusztítanak sehol szentségemnek hegyén, mert teljes lesz a föld az Úr ismeretével, amint a vizek a tengert beborítják.”  Reménységgel várjuk ezt!                            

 A videó itt még elérhető. 

Köszönöm a figyelmeteket.