kedd, december 11, 2012

"Azt hitted, olyan vagyok, mint te?!”




Nem csak nagyon fontos de időszerű is hogy a fenti állítást megértsük.
Egyre több olyan internetes oldalra hívják fel a figyelmemet. Melyekről szó szerint el lehet mondani, hogy balgatagul azt a célt tűzték ki, hogy Isten személye és szava ellen felállnak. Nem az alaphangvételű ateista blogokra gondolok elsősorban. Ezek, java része egyszerűen csak hangosan gondolkozik és képviseli azt, amit képvisel, amit most még megalapozottabbnak tart sajátos nézőpontjából szemlélve a kérdést. Nem egy tanulságos beszélgetésem volt ilyen emberekkel. Mondhatni a kötött fogású birkózás ki terjedt a szürkeállományunkra is. Magam élveztem ezeket, a beszélgetéseket, remélem ők is. A gondom inkább azokkal az internetes oldalakkal van melyek egy rosszindulatú támadó és sokszor totálisan téves következtetésekből álló véleményt hangoztatva, próbálják Isten igéjét meghazudtolni. Sok van ilyen. De oldalaikat teljesen átszövi a felületesség a csúsztatás és a helytelen értelmezés.



A legszembetűnőbb hibájuk, az hogy Isten beszédét kiválogatják, szövegkörnyezetükből kiragadják és nem egyszer előítéleteikből származóan teljesen más értelmezést, adnak az 
Igének, mint amit Isten közölni akart. Finoman fogalmazva inkorrektek.

Magukat a blogokat érthető módon nem fogom reklámozni. Viszont tartalmi témájukból a példa kedvéért veszek.
Talán a legelső véleményük az ilyen oldalaknak, az hogy Isten vérszomjas, brutális és kegyetlen. S elkezdik sorolni a bibliából helytelenül kiragadott igeverseiket.
Aztán a következő erőlködésük hogy igyekeznek meggyőzni minket, hogy a biblia nem méltó a bizalmunkra, mert tele van ellentmondásokkal, és különben is egy rakás hazugság az egész. Itt is felsorakoztatnak kiragadott igeverseket, látszatellentmondásokat melyek legtöbbje mélyebb biblia kutatás során eltűnik. De persze az ilyen emberek erre már csak előítéleteik és prekoncepcióik miatt is eleve képtelenek. Besározni, ledegradálni valamit könnyebb választás számukra, mint felépíteni, kibontani a mélyére ásni egy-egy nehezebben értelmezhető igeszakasznak. Áll rájuk az, amit Péter apostol mondott:

„Urunk most még türelmesen vár. Értsétek meg, hogy ez sokak számára a megmenekülés lehetőségét jelenti! Ugyanerről írt nektek szeretett testvérünk, Pál is, Istentől kapott bölcsességgel. Ő minden levelében szokott írni ezekről, a dolgokról. A leveleiben akadnak nehezen érthető részek, amelyeket egyes tudatlan és bizonytalan emberek félremagyaráznak és kiforgatnak. De nemcsak Pál leveleit, hanem az Írások egyéb részeit is kiforgatják eredeti értelmükből, és ezzel a saját pusztulásukat okozzák.
Szeretett testvéreim, ti azonban mindezeket már előre tudjátok. Vigyázzatok tehát, s ne hagyjátok, hogy ezek az elvetemült emberek félrevezessenek benneteket! Ne engedjétek a szilárd meggyőződéseteket megingatni! Inkább erősödjetek meg Jézus Krisztus kegyelmében! Ő Urunk és Megmentőnk — igyekezzetek tehát minél mélyebben megismerni őt! Övé legyen a dicsőség most és örökké! Ámen!
/Egyszerű fordítás/

Nem lepődöm már meg ezen a magatartáson. Csak igen károsnak tartom azon kereső emberekre gondolva, akik ilyen oldalakba botlanak és óvatlanságukban megmérgeződnek.

Aztán a következő totálisan téves elvárásuk Istennel szemben hogy nem olyan, mint ők!

- nem humanista / humanizmus az embert isteníti, helyezi középpontba, és így a teremtőről elfelejtkezik, Öt elveti./
- nem hazug /szava tökéletes és igaz./
- nem szentségtelen 
- nem felületes 
- nem megalkuvó

Az bibliában olvashatjuk.:

„A gonosznak pedig ezt mondja Isten:Milyen jogon beszélsz rendelkezéseimről, hogy mered szövetségemet a szádra venni?! Hiszen utálod, ha figyelmeztetlek és fegyelmezlek, szavaimat semmibe veszed! Tolvajokkal barátkozol, és házasságtörők közé keveredsz. Szád telve gonoszsággal, nyelved csalással. Saját testvéredet is elítéled, megrágalmazod anyád fiát! Ezt tetted, és én csak hallgattam. Azt hitted, olyan vagyok, mint te?!
/Egyszerű fordítás/

2 megjegyzés:

Deák Péter írta...

"A legszembetűnőbb hibájuk, az hogy Isten beszédét kiválogatják, szövegkörnyezetükből kiragadják és nem egyszer előítéleteikből származóan teljesen más értelmezést, adnak az Igének, mint amit Isten közölni akart. Finoman fogalmazva inkorrektek."
.
Tisztelt BL!
Mit szólnál egy ilyen kijelentéshez?
A legszembetűnőbb hibájuk, az hogy a tudományos ismereteket kiválogatják, szövegkörnyezetükből kiragadják és nem egyszer előítéleteikből származóan teljesen más értelmezést, adnak ezeknek, mint amit a tudomány közölni akart. Finoman fogalmazva inkorrektek.
Tudományos témájú bejegyzéseiddel kapcsolatosan bennem többször is ilyen gondolatok fogalmazódtak meg.

BL írta...


Kedves Péter! A másik hozzászólásodnál reagáltam.
Ennél csak annyit: Bárcsak azt írhatnám, hogy rám az ilyen kiragadások nem érvényesek. De bizony mint mindenki, én is vagyok egy szinten, ez mindenre igaz. Így van amiben magasabb van amiben igen csak gyenge szinten állok. Mondjuk ezzel nincs is semmi baj. Mi emberek ilyenek vagyunk. Viszont ebből adódóan, minél kisebb a tudásunk/ rálátásunk egy-egy dologra annál inkább kényszerülünk másoktól meríteni, ez pedig úgy találom, mindig valamiféle kiragadással jár. Sajnos egy keresztény ember számára is azt mondja az írás, hogy tükör által homályosan lát, persze ezért nem szabad leállni, elszomorodni. Ugyan így a természettudományos dolgokban is nálam legalább is, ez a "tükör" még homályosabb. Ha rosszul idéztem vagy utaltam volna valamire, kész vagyok korrigálni. De véleményem, mondandóm, lényege ettől természetesen nem változik. De elismerem pontosításra szorulhat.