vasárnap, április 03, 2016

Elégséges a holt hit?



  
A holt hit is hit. Igen hasonlít az élő hitre.  Hogy mégsem az, azt cselekedetbeli gyümölcstelensége leplezi le. Hitnek két oldala van, az Isten beszédéből kijelentet igazság szívbeli megragadása és e magunkba fogadott igei igazságból származó cselekedet. Így válik teljessé a hit! A cselekedet nélküli hit és a hit nélküli cselekedet, egyaránt kerülendő, mert Isten előtt nem kedves, és sok haszna nincs. Ahol nincs cselekedete a hitnek, ott az haszontalan, és legvégül értékelhetetlen. Ahogy az ige mondja, meg kell tudnunk mutatni a hitünket a cselekedeteinkből. A másik kategória, azon tevékenységek/cselekedetek, amelyek nélkülözik az Isten akarata szerinti hitet. Ezek a cselekedetek is egyfajta hitből vannak. Csak nem Isten kijelentett igazságából és az abból, felnövő hitből táplálkoznak, hanem jobb esetben téves emberi gondolkozásból, /pl hiedelmek, babonák, téves feltételezések, tehát olyan emberi gondolatok ezek, amelyek nem feltétlenül rosszindulatúak, csupán tévesek, nem pontosak. /lásd amikor Jézus megkérdezte hogy kinek mondják öt az emberek/
Az ilyen feltevésekből/hitekből táplálkozó cselekedetek is helytelenek lesznek.
Rosszabb esetben az ember a hazugságban hisz, a félelem szavának a hitetlenség szavának hisz, az ördög hitetésének ad helyet. Az ebből származó cselekedetek megint csak elfogadhatatlanok Isten előtt, érthető módon.  Így, ilyen esetekben Isten szemszögéből nem beszélhetünk az Ö általa elvárt hitről, hiába vannak cselekedetek.  Az ilyen esetekre az írás így szól: „Ami pedig hitből nincs, bűn az.”  
Én jó pár napja ezeken gondolkozom. Javaslom te is forgasd ezt a szívedben, keresd Istent a jobb megértés érdekében. „Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;”
De Isten itt nem a „holt” hitre, hanem az élő hitre gondol, a holt hitnek nincs kedves és jó illata, amit szívesen látnának a menyben!
A legesendőbb bizonyságtétel, a legkisebb adag leves átadása az éhezőnek, a fél kabáttal való betakarás, és minden apró törekvés, ami Isten szentsége felé halad, élő hitet feltételez! És akinek van, annak adatik! Szóval jó reménységgel legyél magad felől, de ne tűrd meg a hullaszagot! 


Köszönöm a látogatásodat!      

Nincsenek megjegyzések: